Bana som kräver koncentration

Svårighetsgrad: Medel

Bana som kräver koncentration

Rolig hjärngympa - så kan man beskriva denna veckas bana som kommer från hopptränaren Per Dahlgren.

Tipstack till: Per Dahlgren
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Den här banan är trevlig eftersom den är lätt att bygga - men den är inte lika busenkel att rida eftersom den kräver koncentration av ryttaren. Det är hopp både snett och rakt och man svänger åt "fel" håll, men övning ger färdighet, säger hopptränaren Per Dahlgren.

Det är viktigt att vara noggrann när du bygger så att alla hinder står på samma linje och är likvärdigt vinklade.

Gör så här:

Rid de tre hindren på båge med volter mellan. När det fungerar bra är det dags att rida bågarna utan volter.
Efter det kan du hoppa banan med bågar en gång till och sedan hoppa tillbaka och hoppa hindren på en rak linje, alltså snett framifrån.
Börja med att rida vinkelrätt på det första hindret och göra en båge till det andra. Nu är det viktigt att återigen hoppa vinkelrätt så att det blir en bra båge även till det sista hindret. Därpå vänder du direkt tillbaka till samma hinder, men nu hoppar du över det och de två följande hindren snett så att det bildas en rak linje.
Träna på att hoppa åt båda hållen och se noga till att banan är byggd så långt från spåret (fem meter från fyrkantsspåret ungefär) att det går att vända åt "fel" håll.

Nivå:

Krävande, men övning ger färdighet. Bygg inte hindren högre än 10-20 centimeter under din normala träningshöjd.

Syfte:
Att du som ryttare ska kunna tänka på många saker samtidigt. Känns svår i början men du blir desto gladare när det går bra!

Tänk på det här:
Rama in hästen, framför allt med skänkeln men även med handen, så att den förstår hur den ska hoppa - särskilt när den ska hoppa snett på hindren.


PS Övningen kommer ur Ryttarens Guide till tävling i dressyr och hoppning, som hopptränaren, Hippson-medarbetaren och tv-kommentatorn Per Dahlgren skrivit tillsammans med Helena Tovås Persson (utgiven på Albert Bonniers förlag).



denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0