Avslöjande övning för ytter och innerskänkel

Svårighetsgrad: Medel

Avslöjande övning för inner- och ytterskänkel

Det vanligaste problemet i skänkelvikningar är att ytterskänkeln inte följer med och är aktiv. Det vanligaste problemet i slutan är att innerskänkeln inte jobbar i samverkan med ytterskänkeln. Den här övningen avslöjar direkt om du har koll på dina skänklar!

Tipstack till: Eva-Karin Oscarsson
Illustration: Linda Eriksson
Text: Emma Rost

Är du redo att bli avslöjad? Det här är en ganska klurig men otroligt nyttig övning som avslöjar hur väl du har med dina skänklar i skänkelvikning, respektive sluta. När man rider en skänkelvikning är det väldigt vanligt att ytterskänkeln mest hänger och dinglar, när den faktisk ska vara aktiv och verka framåtdrivande. I slutan är det i stället vanligt att innerskänkeln blir inaktiv, trots att det är den som formar hästen.

Övningen rids till att börja med i trav. Börja i höger varv och efter hörnpasseringen rider man skänkelvikning undan vänster skänkel till kvartslinjen. När man når kvartslinjen rider man direkt en vänstersluta ut till spåret igen och direkt därifrån en ny skänkelvikning till kvartslinjen och så vidare tills långsidan tar slut.
Det är viktigt att hästen är korrekt ställd genom hela övningen. I skänkelvikningen ska den vara rak i kroppen och i slutan böjd i bålen. Ryttaren måste vara lite på hugget och tänka på att inte slarva med halvhalter mellan skänkelvikning och sluta.

I och med att övergångarna mellan skänkelvikning och sluta är så kvicka avslöjas det snabbt om inte ytterskänkeln är med i skänkelvikningen. Hästen kommer inte att göra en bra sluta om inte ytterskänkeln är aktiv. På samma sätt är det med innerskänkeln i sluta, övergången till den nya skänkelvikningen blir inte bra om inte innerskänkeln används genom slutan.

När det fungerar så börjar man i stället med en höger sluta in till kvartslinjen och därifrån en skänkelvikning undan höger skänkel ut till spåret. Övningen kan även ridas i galopp.

Nivå: Lätt A-Medelsvår
Syfte: Att få koll på samverkan mellan ytter och innerskänkel och att uppdatera hästen på hjälpgivningen.
Tänk på: Om hästen vill fatta galopp som protest så fortsätt bara att rida tills den släpper igenom. Försök tänka på att sitta mitt över hästen genom hela övningen och inte åka för mycket fram och tillbaka i sadeln.
Lämplig för unghästar? Nej

 




denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0