Underskatta inte bomövningar

 

Underskatta inte bomövningar

Följ med när Niklas Jonsson belyser vikten av bomarbete, oavsett om du är nybörjare eller van hoppryttare.
text och foto » Jenny Abrahamsson

– Det är väldigt viktigt att komma ihåg grunden i vår ridning. Att vi med våra hjälper ska få hästen att förflytta sig så att hästen genom sin egen kropp kan träna sig själv, inleder Niklas.
Grunden är att våra hästar ska lyssna för våra hjälper och gå fram­åt, stanna och svänga. Här gäller det att hitta ett gemensamt språk, att få en kommunikation. Om en ryttare menar att hästen är dum för att den springer och drar så har ryttaren börjat i fel ända.

– Det är inte jag mot hästen utan jag och hästen som ska komma någonstans. Det hela handlar om att samarbeta, berättar Niklas. Den förståelsen är allra viktigast – att det handlar om att samarbeta, poängterar han. Och det är inte så enkelt som att bara dra i munnen eller sparka på. Häst och ryttare är individer. Ju bättre ryttare du är desto kvickare hjälper kan du ge. Men om du gör något fortare än att ni båda hinner med, blir du okänslig istället.

 


Dressyr för hopphästar

Dressyrens grundprincip är lätt att förstå; ju högre klass desto svårare blir programmen. Det är en enkel logik och samma logik gäller för hoppning. Du ska kunna styra runt, göra volter och stanna.
– Rent krasst ska man kunna rida runt samma klass i dressyren som den klass man hoppar. Om du alltså tävlar LC-hoppning (1 meter) ska du kunna rida runt en LC-dressyr, säger Niklas.
Han menar att en LC-bana i hoppning ska vara uppbyggd ungefär som en LC-dressyr. Du ska kunna rida rakt fram, vända snett igenom och rida på stora böjda spår. I LB är det ungefär samma sak och när du sedan kommer upp till LA-nivå ska du kunna rida på lite mindre böjda spår och kunna reglera tempot lite mer.
På samma sätt fortsätter det upp i klasserna och egentligen är det ingen skillnad på träningen. Oavsett om du tävlar i dressyr eller hoppning behöver du en smidig och stark häst.
– Om vi hårdrar det, ska en färdig hopphäst kunna gå Grand Prix-dressyr.

Lär dig svänga – innan du hoppar
Detsamma menar Niklas gäller för unghästar.
– Det pratas en hel del om infångare när du ska hoppa unghästar, men det ska egentligen inte behövas. För kan du inte styra ska du inte hoppa. Även här ska du i princip kunna rida ett LC-program i dressyr innan du börjar hoppa.Du ska kunna gasa, bromsa och styra obehindrat när du vill. Det kan vara svårt för en orutinerad ryttare att veta när det är dags att börja hoppa, då gäller det att ha en kunnig tränare till hjälp, menar Niklas.


En sak i taget

– Ofta vill ryttarna göra för mycket, det ska ställas och det ska böjas. Nöj dig med att kunna styra hästen. Ta bort alla hjälper och be om en sak i taget. Vänta sedan på svar. Om du inte väntar på svaret hinner hästen aldrig lära sig, säger Niklas. Sen är det många ryttare som inte funderar vad och varför de gör en övning. Ryttare sitter och rider krumelutter när dom istället borde öva på att rida rakt fram, fortsätter han.

Häst som synkar med ditt mål
Innan vi börjar hoppa gäller det att vi har en häst som är anpassad efter vår egen nivå. Är vi orutinerade är det viktigt att vi har en lugn och trygg häst som tål ryttarens fel.
– Men det största problemet är återigen att grunden ofta saknas. Många ryttare har inte kontroll på sina hästar. Du måste ha en plan när du ska rida. Men det hjälper inte att bara ha en plan om inte pedalerna fungerar. Planen kan vara jättebra men om inte pedalerna fungerar är det farligt. Du skulle aldrig sätta dig i en bil som plötsligt kör iväg i en korsning när du trycker på bromsen. Därför måste du först få alla knappar att fungera och har du en vettig häst är det inte så svårt med rätt vägledning, säger Niklas.

Inte hästens fel
Är vi ödmjuka till det vi håller på med är det bara att träna på. Om ryttaren inte har full balans får hästen lära oss det. Går det åt helsike är det bara att pröva igen. Det är träningen som göra att vi utvecklas och så länge vi är rättvisa och förstår att problemen kan bero på vår balans och inte på hästen är det bara att öva vidare.
– Fel gör vi hela tiden och det är inget problem. Problemet är när ryttaren skyller på hästen, säger Niklas.


Fram för mer bommar!

Bomövningar är väldigt bra både för den orutinerade och för den rutinerade hoppryttaren. Den orutinerade ryttaren får en känsla för hoppning och den rutinerade får många ”språng i kroppen”. Bomarbete sliter inte på hästarna, vilket hoppning kan göra, så du kan upprepa bomövningarna ofta och många gånger.
– Generellt tränar ryttare alldeles för lite med bommar, menar Niklas.
En hoppryttare behöver få många språng i kroppen för att kunna öva upp sitt öga, balans och känsla.

Gör det lätt
Bomövningar ska inte krånglas till och du behöver inte göra det så svårt.
– Om du gör för svåra övnin­gar har du fullt upp med att ta dig igenom övningen vilket leder till att du tar dig runt övningen med våld. Gör hellre enklare övningar som du kan rida igenom och göra på hjälperna. Tävlar du LC-hoppning gör du bomövningar på LC-nivå, berättar Niklas.

Viktigast: galoppen och vägen
– En bra galopp och bra väg lägger dig rätt på bommen eller hindret väldigt, väldigt ofta. En dålig galopp och dålig väg gör att du oftast kommer fel till bommen och hindret, säger Niklas. Har du en bra galopp behöver du egentligen inte kunna se avståndet när du rider på LC- och LB-nivå. Det är ändå bra att lära sig avståndsbedömning och du kommer att behöva det på medelsvår nivå, fortsätter han.


4 BOMÖVNINGAR:

1. Den här övningen görs i trav och handlar om att kunna reglera tempot. Lägg bommarna längs långsidan i tre grupper. Den första och sista gruppen lägger du på ett längre avstånd och gruppen i mitten på ett kortare avstånd. Till exempel 1,20 m – 1 m – 1,20 m. Den här övningen kan sedan försvåras efterhand och rider du på Grand Prix-nivå kan du lägga bommarna på 1,50 m – 0,7 m – 1,50 m. Rid över bommarna och gör en halvhalt när du ridit över dom tre första bommarna. Mittenbommarna hjälper dig att få igenom halvhalten och du får direkt ett kvitto på om halvhalten gick igenom som den skulle och hästen verkligen kortade sig och inte bara minskade farten. När du sedan kommit över mittenbommarna rider du framåt igen över dom sista tre.
2. Den här övningen känner du säkert igen, men den tål att upprepas. Lägg fyra bommar på en stor volt. Galoppera sedan över bommarna och rid med samma antal ­språng mellan alla bommar. Här får du verkligen känna på hur svårt det är att rida en volt. Volten ska vara så stor så att du inte behöver bryta och bända utan mjukt kan rida runt.
3. Lägg ut två bommar längst långsidan med ett långt avstånd emellan. Det spelar egentligen ingen roll hur många meter du har emellan så länge det är mer än 20 meter. Om du lägger bommarna på kortare avstånd är det viktigt att bommarna ligger enligt avståndstabell. Galoppera sedan över dom här bommarna och håll varje gång samma antal galopp­språng mellan, vilket är svårt nog. Här har du en chans att kolla lydnaden, lära dig taxera, räkna galoppsprång och framför allt känna hur stor galopp din häst har vilket är väldigt viktigt.
4. Om du kan göra dom tidigare övningarna korrekt kan du nu lägga ut bommarna som en bana med raka vägar och kanske någon böjd linje. Öva på att rida runt banan med en jämn rytm.
– Om grunden fungerar ska du inte behöva inverka så mycket utan bara styra runt banan med normala galoppsprång, säger Niklas. Kan du sedan lätt rida igenom den här banan på ett korrekt sätt kan du även hoppa en LC-bana utan problem, fortsätter han. Ingen av dom här övningarna är särskilt avancerad i sig, men alla går att göra svåra. Börja alltid med enkla övningar så att du och hästen får en chans att lära er.

Problemlösning
Snubblig häst. Om din häst snubblar mycket på bommarna beror det troligtvis på att grunden saknas. Hästen hamnar i framvikt och springer lätt på bommarna. Om du däremot får hästen över bakbenen har den lättare att lyfta benen och ta sig över bommarna utan att snubbla. Gå alltså tillbaka till grunderna och stäm av om du kan gasa, bromsa och svänga som du vill och när du vill.

Hästen hoppar över bommarna.
Det här handlar ofta om stress och att hästen inte är avspänd, vilk­et ofta handlar om att kommunikationen inte fungerar ordent­ligt. Börja med att skritta över bommarna. Sen om du har tre bommar i en travserie kan du skritta in och sätta igång i trav i serien. Det hela handlar om att hästen ska göra det avspänd och i förtroende innan du kan börja se det som ett arbete. Kan du sedan trava igenom en gång, skritta då gången efter. Fortsätt så och håll på lugnt tills hästen har förtroende för dig och bommarna.

Hästen springer iväg. Om din häst springer iväg så snart den ser en bom eller ökar för varje bom den får gå över handlar det om att det brister i grunden, att hästen inte lyssnar för dina hjälper.

Gör bomövningar ofta och gör dom konsekvent.
Varva skritt med trav och galopp. Var lite smart och jobba på att komma på ett sätt att formulera ditt språk så att hästen förstår vad du vill. Lägg inte upp en bom­serie om hästen springer över en bom. Undvik alltså den första övningen. Det gör mer skada än nytta med för avancerade övnin­gar. Håll dig lugn hela tiden för hästen läser av dina känslor. Akta dig för att bestraffa hästen i samband med hinder eller bommar. Om du sliter i hästen efter bommen kommer den att springa iväg ännu mer gången efter då den är beredd på bestraffningen.
– Ryttare ser allt som problem hela tiden. Men det handlar egentligen bara om olika utbildningsfaser. Du har bara inte lyckats få fram det du ville, så försök igen! Det är svårt att rida och det är många faktorer som spelar in, så det gäller att tänka rätt, uppmanar Niklas.


tipstack equipage


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0