satsa på diciplin



Det här är kanske inte den mest spännande övningen i världen - men otroligt nyttig för alla ryttare på alla nivåer. Den gör dig framförallt uppmärksam på hur bra koll du egentligen har på dina hjälper och hur mycket av dem som din häst förstår eller lyssnar till.
1. Sätt ut fyra koner vid K, E, B och F, fast en bit innanför spåret.
2. Börja i skritt och rid fyrkanten utanför konerna. Tänk på att göra en halvhalt någon meter innan konen så att du får hästen uppmärksam för dina hjälper. När du just passerar konen vrider du blicken och kroppen 90° åt det håll du ska svänga. Försök att inte använda för mycket tygel eller skänkel, låt din kropp istället visa hästen vägen.
3. Slarva inte! Rid så exakt du bara kan, men utan att stressa hästen. Missar du ett hörn med några meter så gör bara om. Dra inte i tygeln eller banka på med skänkeln. Syftet med övningen är att till slut få hästen så uppmärksam på dina vikter att du bara behöver vända på huvudet. Byt varv lite då och då.
4. När du tycker att fyrkanten sitter gansk bra så varvar du med en rund volt innanför konerna. Tänk på att få hästen att spåra, dvs varken bogen eller baken får tvära ut. Skritta så långsamt att du hänger med. Ta ett varv ibland på fyrkantsspåret så att ni inte blir snurriga!
5. När du tycker att ni fått till vägarna, halvhalterna och vikthjälperna så exakt du förmår, gör den i trav. Men håll tempot lugnt så att du kan fortsätta att ha samma kontroll.
Övningen är inte bara en mätsticka för dig som ryttare utan ordentligt lösgörande för hästen. Eftersom den har så många moment i nästintill varje steg blir hästen inte heller uttråkad och blassé. Lycka till!

tipstack equipage

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0