Markarbete-inte bara för hoppryttare


Till och med en gravid kossa kan hoppa en meter”, heter det ju. Men även om det stämmer att alla friska hästar tar sig över dryga metern, så har många ryttare respekt för höjder och törs helt enkelt inte hoppa. Då är markarbete med bommar och låga hinder ett utmärkt kompliment för vardagslydnadsträningen.

ATT NAVIGERA med hjälp av bommar, koner eller hinder, är ett utmärkt sätt att träna lydnad och disciplin på. Markarbete är just vad det går ut på, att du med hjälp av riktmärken och en planerad bana, påverkar hästen så att slutresultatet blir så korrekt utfört som möjligt.
Öva samma bana, om och om igen, tills du är helt nöjd. Övningarna kan praktiskt taget se ut hur som helst – huvudsaken är att ridvägar och tempo blir som du bestämt dig för innan.
Den här övningen går ut på att få kontroll över din häst, både innan och efter bommen/hindret. Placera ut två bommar och ett lågt hinder (20 cm) längst med ena långsidan. På skissen anges avståndet för medelstor häst. För D-ponny blir avståndet 9,75 m, för C-ponny 9 m och för B-ponny 8,25 m. I samlad galopp betyder det två galoppsprång mellan varje bom.

BÖRJA MED LÅNGSIDAN och sträva efter ett jämnt och fint tempo i galoppen och känn dig för så att avstånden stämmer för din häst. Stå inte upp överdrivet i sadeln utan lätta bara något och håll om med skänklarna. Du behöver inte ge någon särskild eftergift eftersom dessa inte är några höjder där hästen ska sträcka ut nacken.Var istället konsekvent med din sits och drivning. Låt inte hästen rinna iväg och öka efter första bommen så att tempot förändras. Målet är att hästen ska kännas ”konstant”.

NÄR LÅNGSIDAN KÄNNS BRA och du har kontroll gör du en halvhalt efter nedtrampet efter det låga hindret (tänk på att hoppa det så nära mittlinjen som möjligt). Därefter vänder du till vänster och galopperar över bommen med ett galoppsprång efter vändningen. Halvhalten är viktig för att förbereda hästen för en skarp vändning och för att bibehålla kontrollen över tempot.
Fortsätt sedan utmed långsidan och upprepa denna ”halva” av övningen tills du känner att läget är under kontroll och att hästen lyssnar till dig. Byt varv och gör samma ”halva” övning några gånger. Växla ibland med att bara rida de tre bommarna utmed långsidan.

NU NÄR DET KÄNNS BRA med en vändning kommer det stora provet! Följ skissen och gör hela övningen med alla tre vändningar. Tänk på tempot och räkna antal galoppsprång
mellan varje bom.
Var noggrann med vägarna, halvhalterna inför varje vändning och tempot! Målet är att hästen ska lyssna till dig.
Övningar likt den här är dunder för både ditt och din hästs självförtroende och du har nytta av den inför både hoppning, dressyr och uteritt.

tipstack equipage


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0