Konerna får din häst att lyssna



Det här är en konövning som inte bara får hästen smidig utan som även får hästen att vänta på dina hjälper – och dig som ryttare att bli mer uppmärksam.

GÖR SÅ HÄR:

» Ställ ut koner på medellinjen med start 8 m från spåret. Ställ sedan konerna med 6 m mellanrum och ställ ut så många koner så att dom står över lite mer än halva ridhuslängden. Om du alltså har ett 40 m ridhus kan du ställa ut 3 koner och har du ett 60 m ridhus kan du ställa ut 5 koner.

» Rid upp på medellinjen i trav och rid små bågar mellan konerna.

Försök att hålla dig så nära konerna som möjligt och var noga med att du får med dig hästen i varje sväng. Stäm av så att hästen inte välter inåt eller faller utåt.

» När du har ridit igenom alla konerna fortsätter du rakt fram på medellinjen. Här på rakt spår kan du göra halt, fatta galopp, sakta av till skritt eller bara göra en halvhalt.

» Bestäm dig innan du rider upp på medellinjen vad du ska göra och variera dig ofta så att hästen inte förekommer dig utan väntar på dina hjälper.

» Rid varannan gång till höger och varannan gång till vänster.

På långsidan kan du sedan göra tempoväxlingar, jobba på att få hästen helt rak, rida öppna eller sluta – helt beroende på vilken nivå du och din häst är på.

Du kan såklart även göra öv­ningen i skritt, men galoppera aldrig genom konerna. Om du fattar galopp på medellinjen efter konerna kan du galoppera långsidan ner och sedan sakta av till trav innan hörnet.

Det här är en ypperlig övning för att få hästen smidig, vaken, lyhörd men även för att få en lite stressad häst att lugna ner sig samt vänta på ryttaren.
tipstack equipage


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0