51



Uppvärmning
Fri framridning för att värma och mjuka upp hästarna, se över hur hästarna brukar sin kropp och reflektera hur de gör/rör sig.
Sätt inte så mycket tryck utan bara se att de är avspända och självbäriga.

Övningens genomförande
Hoppa fram på små hinder genom att travhoppa och se att de jobbar med hindret och väntar och landar med bibehållen balans.
När hästarna väntar och landar i bra balans, ska vi rida vänster varv och rida snett på räcket på långsidan hitta en rak linje fram till oxern, avståndet är 10,5 meter vilket gör att det blir tre korta språng till oxern. Ha plankan på 50 cm, oxern kan var lika låg med nedtagen bakbom första gången. När avståndet passar och ryttaren kan känna hur tempot är, hur långt hästen hoppar och hur långa galoppsprång hästen har läggs bakbommen på och efter hand höjs oxern upp till ca 80 cm. Där efter längs oxerns bakbom ut bortåt så avståndet är likadant hela tiden mellan hindren.
Varefter oxern längs ut måste ryttaren hjälpa till med en understödjande skänkel för att få hästen att hoppa ut språnget. Hästen kommer att hoppa uppåt och framåt och göra språnget rundare. Oxern längs ut tills hästen tar i och får anstränga sig, olika på olika hästar men två meter lång oxer brukar de flesta klara av utan att överanstränga sig, dock måste ryttarna supportrar hästarna.
Sedan kan hindren ridas i olika följd för att variera och kolla av hur hästarna känns att rida fler hinder i följd.

Slutord
Det är viktigt att längdhoppningsövningen görs tills hästarna tar i och anstränger sig lagom mycket, det varierar efter hästens ålder och utbildningsståndpunkt.
Ryttaren måste hålla om med skänkeln för att få hästarna att sträcka ut på längdhinder, denna övning får ryttarna att känna av hur skänkeln kan komma till och få hästen att hoppa uppåt och framåt och inte bara framåt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0