49



Syfte med veckans övning;
Att kunna ha koll på hur stora språng hästen har och kunna rida framåt med bibehållen balans.

Hinderplacering
Se banskiss.

Uppvärmning
Först få hästarna varma genom att självständigt värma upp dem. Avsikten med dagens framridning är att stretcha och få hästarna att balansera upp sig med bakbenen.
Det gör vi genom att ställa upp på spåret med bakdelen mot väggen, framdelen ska vara strax innanför. Gör halt och ge eftergift, se till att hästen står still och håller balansen själv. Tag kontakt med bettet och rygga med lätt säte, ha mest vikt i stigbyglarna så att hästen inte får problem med att röra/gymnastisera ryggen. Om hästen vill ta in bakdelen led in framdelen så att bakdelen går ut mot väggen. Blir det så att hästen vägrar och växer fast, gå framåt och börja om, be en medhjälpare att röra vid bogen eller kronranden med ex ett långt spö så att hästen förstår och får tydliga instruktioner.
När ryggningen avslutas rid rakt fram med kontakt på tygeln och kom fram i trav med korta steg eller rid rakt fram och fatta galopp och med bibehållen kontakt och se till att hästarna blir snabbare i rytmen då de ofta blir långsamma. Det är viktigt att hästarna går fram med bibehållen kontakt och sits så hästarna går fram från sina bakben och inte bara lägger sig i framvikt och skjuter sig fram.

Övningens genomförande
Börja med att travhoppa fem och halva (ponnys får galoppera in), rid rakt fram på räcket, det bör bli sju jämna språng. Växla mellan att hoppa till höger, vänster och rakt fram.
Höj upp alla hinder och fortsätt rida in i övningen i trav, rid rakt fram och galoppera framåt och ta bort ett språng. Vänd vänster och hoppa räcket, rid runt travserien, hoppa räcket, rid på båge till räcke nr två, fyra språng rakt fram till oxern.

Slutord
Resultatet av framridningen och framhoppningen kan bli att hästarna kommer ihop sig och är bra samlade, det kan leda till att känns mycket långt fram till första räcket. Det kan ta några gånger innan fram ridningsövningen faller på plats. Så gör det med lugn och eftertanke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0