45



Syfte med veckans övning;
Att hästen ska få styrketräna, ryttaren ska få öva på sin tajming och se om hästen är för/ mellan hjälperna.

Hinderplacering
Två plankor ställs upp på ett voltspår med ca 11- 12 meter i mellan. Ett hinder ska stå på ena långsidan.
Framridning görs individuellt för att hästen ska bli varm och få igång hjärta och lungor. Sätt inte för mycket tryck i hästarna utan rid dem bara varma och få dem avspända.

Övningens genomförande
Börjar med att skritta på en stor volt över plankorna så att de unga och spända får titta av sig och ge sig tid till att lyfta på frambenen, slappna av i ryggen och jobba med hela kroppen, det är viktigt att de får tid till att stanna upp och titta om de vill och behöver det. Kontakten bibehålles hela tiden för att hästen inte ska få ändra på balansen.
När hästen är avspänd och skrittar över plankorna så görs likadant i trav. Tänk på att rida hästen lika böjd som voltspåret är, se ut en linje och följ den. Glider hästen in eller ut parera med skänklarna och få hästen att följa den valda linjen. När den gör det så spårar hästen och är antagligen avspänd och tar i lika mycket med båda bakbenen.
Därefter förbereds en galoppfattning strax innan plankan och vid plankan fattas galopp, landar och fyra korta galoppsprång till nästa planka. Glider hästen pareras det som förut i den lägre gångarten. Har någon en storgalopperad häst rids övningen längre ut på plankan och/eller med en större båge så att vägen blir längre.
Om hästen kan göra en bra fattning med bibehållen balans så har ryttaren en bra tajming och hästen mellan hjälperna och en stark häst.
För det mesta kan det göras finjusteringar och förbättringar, fördelen är att ryttaren kan vara väldigt avspänd och använda små hjälper mot vad hästen får arbeta.
Sist kan det göras samma sak i galopp och variera mellan tre och fyra språng.
Hästen ska göra det med bibehållen balans och inte bli stark och springa iväg.

Som avslutning kontrolleras anridningskänslan på ett enkelhinder på långsidan. Kolla av att hästen bjuder fram till bettet.

Det är viktigt att det rids lika mycket i båda varven så att inte oliksidigheter förstärks. Börja gärna med det enkla varvet så att hästen kan övningen när den ska ridas i det som är svårare. Plankövningen rids med fördel många gånger på raken så ryttaren kan parera upp hästens försök att smita undan arbete genom att göra sig rak.

Lycka till och kom ihåg att skritta och ge hästen tid till att pusta och tänka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0