Voltövning som ger lösgjord häst

Svårighetsgrad: Medel

Volter med korta diagonaler
- bra för lösgjordhet och rakriktning

Det här är en övning som passar ryttare på alla nivåer, eftersom den kan varieras när det gäller utförande och svårighetsgrad. Men syftet är alltid detsamma, en mer lösgjord och rakriktad/liksidig häst!

Rakriktning handlar ju inte bara om att hästen ska vara rak på rakt spår. En rakriktad häst driver lika mycket med båda bakbenen vilket gör att den spårar korrekt även på volter och bjuder ryttaren på en lika mjuk och fin kontakt i båda tyglarna.

 

Tre 10-metersvolter
I den här övningen alterneras hela tiden ridning på rakt och böjt spår. Börja med att rida igenom kortsidan som vanligt. Lägg därefter en 10-metersvolt i hörnet, rakrikta och lämna volten ut på en rak linje med riktmärke ett par meter före mittenbokstaven på långsidan, det vill säga E eller B (se skiss). Ungefär fem meter från långsidan går du in på en ny 10-metersvolt, som ska tangera spåret mitt på långsidan. Rid ett varv på volten, rakrikta och rid ut på ytterligare en kort diagonal, denna gång mot bokstaven innan hörnet. Lägg en sista volt i hörnet och rid igenom kortsidan.

Börja gärna i skritt
Prova gärna i skritt första gången, så att du får vägen rätt. Det är viktigt att vara noggrann i övergångarna mellan rakt och böjt spår. Gör en halvhalt varje gång du ska gå in i eller lämna en volt, så att du verkligen har hästen mellan hjälperna.
När vägen sitter som den ska rids övningen helst i trav. Försök att ha en balanserad och kanske till och med lite kortare trav in i volten, för att öka schvungen på det böjda spåret och komma ur volten i en flottare trav. Vill du gå vidare i övningen kan du till och med öka traven några steg på de korta diagonalerna, innan du gör en ny halvhalt, kortar traven och går in i nästa volt.
Byt varv efter ett par upprepningar.

Galoppvarianter
På en häst som kommit lite längre i sin utbildning kan man även rida övningen i galopp. Antingen rider man rättvänd galopp i första och sista volten men förvänd i den mittersta, eller så lägger man in ett byte (enkelt eller i språnget) på de korta diagonalerna. En enklare variant är att galoppera igenom första volten, bryta av till trav, trava genom andra volten, fatta galopp och ta sista volten i galopp.
Vill du göra hela övningen enklare kan du välja att lägga lite större volter (15 meter i diameter), alternativt ta mellanvolten i skritt men de andra volterna i trav.

Rak på rakt spår
Hur du än väljer att utföra övningen så är det viktigt att hästen verkligen är rak på diagonalerna. Den får inte ligga kvar i ställningen och böjningen, då går mycket av poängen med övningen förlorad. På varje "kortdiagonal" ska hästen vara rak i ungefär tio meter.
Låt hästen pusta på rakt spår eller på lite större volter emellanåt. Och var noggrann med balansen, om hästen sladdar eller snubblar runt i volterna kommer arbetet att slita på den istället för att bygga upp dess styrka och smidighet!

Lämplig för unghästar?
Var försiktig med den unga hästen, här blir volterna lite små. Man kan välja att rida lite större volter el volta i skritt. Rid inte övningen för länge.

 

Anki Yngve


denna övning kommer från Hippsom


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0