Volter mellan hinder ger lydnad

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Team Hippson: Volter ger lydnad

Team Hippson närmar sig sitt slutmål, starten i 1,20 meter. På en av de sista träningarna fick gruppen hoppa serier med volter mellan hindren, för att få hästarna lydiga.

Text: Karin Belin
Tipstack till: Marcus Westergren
Illustration: Linda Eriksson
 
På en av de sista träningarna inför debuten i 1,20 meter så fick teamet jobba med volter mellan hindren för att få hästarna lydiga.

Två serier på samma tema
Marcus byggde upp en serie på varje långsida, med tre hinder i varje med cirka 17,5 meter (för stora hästar) mellan. Tanken var att ryttarna skulle hoppa serierna i galopp och lägga volter mellan hindren, se skissen. Dels blev ryttarna tvungna att vara noggranna med vägarna och hålla blicken långt fram, dels så ökar övningen hästarnas lydighet.
 
Gör så här:
Börja med den raka serien och rid an i galopp. När du har landat så lägg en volt och rid därefter an på nästa hinder. Gör en likadan volt även efter det andra hindret och rid därefter an på det tredje hindret.
När du gjort den raka serien kan du övergå till serien på s-båge, som är något svårare eftersom hindren står på böjt spår och kräver större uppmärksamhet från ryttaren.

Håll galoppen i volten
Det är en mycket bra övning för att få hästarna lydiga, så tänk på att vara noga med att hålla galoppen i de små volterna och verkligen visa hästarna vägen fram till hindret.
- Landa, gå in på volten och behåll galoppen! Tänk gärna att du tar in hästens bakdel lite grann i sluta på volten, säger Marcus Westergren, teamets tränare.
 
Nästan för lydiga?
Som avslutning kan du hoppa serierna utan volterna och förhoppningsvis har din häst då blivit väldigt lydig, samlar sig direkt i landningen och väntar på dina instruktioner om vart ni ska.
- Hästarna tror fortfarande att de ska göra volterna och ryttarna måste vara väldigt noggranna med att verkligen visa hästarna vägen!
Team Hippson-gängets hästar blev väldigt uppmärksamma - nästan mer än vad ryttarna var beredda på. Se hur de löste situationen i åttonde avsnittet

Syfte:
Öka lydnaden hos hästarna. Få ryttarna att lyfta blicken och se vägen.
 
Svårighetsgrad:
Ganska svår, framför allt serien på s-båge passar inte för orutinerade ryttare eller allt för unga hästar.

Tänk på det här: 
Behåll en bra galopp hela volten.  
Se vägen fram till hindret och visa hästen vägen.
   



Serier på rakt och böjt spår.


denna övning kmmer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0