Volter i serpentinerna avslöjar oliksidighet

Svårighetsgrad: Bas

Volter i serpentinerna avslöjar oliksidighet

Serpentinbågar hör till många ryttares favoritövningar. Och det är ingen slump att olika typer av bågar ingår i flera av våra vanligaste dressyrprogram. Serpentinbågarna är effektiva (och avslöjande!) när det gäller att upptäcka och råda bot på oliksidighet hos hästen.

 
På tävling är vanliga fel i serpentinbågarna att de placeras fel eller är olika stora. Ett annat vanligt fel är att hästen inte ställer och böjer sig korrekt i det starka varvet, utan istället trycker inåt med innerbogen, släpper ut det yttre bakbenet och "genar" i bågarna åt ena hållet.

Ställ om och lägg volt
För att kontrollera liksidigheten och träna bort eventuell oliksidighet kan man exempelvis rida den övning som syns på skissen, där man efter varje omställning lägger en volt åt den nya innersidan. Då märker ryttaren direkt om hästen gör motstånd och inte vill ställa och böja sig i bågens riktning. Övningen kan bland annat användas för att bryta ett gammalt mönster, till exempel om hästen under en längre tid har fått lov att tränga inåt eller vara motställd i bågarna.

Vägen är A & O
Det är viktigt att ryttaren har vägen väldigt klart för sig. Bara för att det tillkommer volter så får inte själva bågarna ändra form. Direkt efter volten ska hästen följa serpentinbågens spår igen.
Den här övningen kan ridas med olika antal bågar, men börja gärna med tre. Först och främst är det en travövning, men det avancerade ekipaget kan även rida den i galopp med byten.
 
Anki Yngve
 


SYFTE
Upptäcka och åtgärda oliksidighet hos hästen, det vill säga få den att spåra både på böjt och på rakt spår.

SVÅRIGHETSGRAD
LB-dressyr och uppåt.

VIKTIGT!
Hästen ska hela tiden spåra på linjen. Försök att ha en stabil och lugn hand, dra inte i innertygeln för att hästen är stark där! Rid balanserat, det får inte gå för fort, så att hästen börjar "sladda runt".

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
För unghäst är det nyttigt att rida olika ridvägar dock ej för många serpentiner eftersom de då också blir brantare/smalare. Här kan man lägga volterna i bågen.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0