Volt över hinder tränar upp ryttarens känsla

Svårighetsgrad: Medel

Volt över hinder tränar upp ryttarens känsla

Det här är en övning som tränar ryttarens känsla för galoppsprången samtidigt som den ger honom eller henne god kontroll över hästen. Hindren behöver inte vara höga så övningen kan ridas av ryttare på ganska skiftande utbildningsnivåer.

 
Ställ upp hinder på en stor båge enligt skissen. Hindret på mitten kan vara ett litet kryss eller en bom över två sockerbitar. Om ett av hindren är en oxer ska det enkelt kunna byggas om för att hoppas från andra hållet.
Mellan varje hinder kan det exempelvis vara 21 meter, det vill säga fem normala galoppsprång för en stor häst. Om avståndet kortas blir övningen svårare. Ställ ut koner som på bilden så att det inte går att slarva med vägen.
 
Korta galoppsprång
Börja med att värma upp på något enstaka hinder, till exempel genom att hoppa mittenkrysset på volt. Därefter påbörjas själva övningen. Rid genom kortsidan i en kort men aktiv galopp, varva konen och hoppa över det första hindret och mittenhindret på en mjuk båge. Du ska rida med kortare galoppsprång än normalt, har du till exempel mätt ut 21 meter mellan hindren försöker du få in sex jämna språng (tremetersgalopp). Över första hindret ska hästen byta galopp så att den kommer rätt mot mitthindret.

Lägg en volt
Över andra hindret lägger du en volt, gärna uppåt 20 meter i diameter, men storleken kan varieras beroende på hästens balans och ridbanans storlek. På volten ska hästen sitta på sina bakben och galoppera balanserat i "uppförsbacke". Efter volten hoppar du hindret igen och rider sedan på sista hindret, fortfarande i tremetersgalopp. Över hindret ska hästen byta galopp så att ni kan landa på en båge ut mot kortsidan och runda konen.  
Skulle du inte hinna få ordning på galoppen på volten kan du rida runt ytterligare något varv.

Höj upp och öka språnglängden
Upprepa ett par gånger åt båda hållen tills övningen flyter på mjukt och harmoniskt.
Du kan sedan avsluta genom att höja upp hinder nummer ett och nummer tre och hoppa alla tre hindren i följd, utan att lägga någon volt, i normal galopp (cirka 3,5-metersgalopp). Nu känner du förhoppningsvis att hästen galopperar med aktiva bakben, att bytena sker på rätt ställen och att du kan reglera galoppen i anridningarna på ett mjukt sätt.
 
Anki Yngve
 
 

SYFTE
Träna upp ryttarens känsla för galoppsprång, byten och avstånd, samt träna hästens lydnad.

SVÅRIGHETSGRAD
Kan göras lättare och svårare, men som ett minimum bör ryttaren vara van vid att hoppa flera hinder i följd.

VIKTIGT!
Att hoppa på volt är ansträngande för hästen och kan slita på den om man håller på för länge, rider för fort eller hoppar på för höga hinder.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Ja, när den kan hoppa hinder i följd. Hoppa på små hinder.

TIPS!
Viktigt att tänka på när du hoppar hinder ur hörn - vänd inte till hindret för tidigt utan hoppa hindret vinkelrätt, då landar hästen ofta naturligt i andra galoppen och är förberedd på att gå in nästa varv. Det kommer kännas lätt att rida. Var också noga med att volten blir rund.
   

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0