Volt efter bytet ger bättre kavlitet

Svårighetsgrad: Medel

Volt efter byten ger bättre kvalitet

Har man en häst som lätt blir lång och rusar iväg efter galoppombyten så är följande övning ett utmärkt sätt att få hästen att hålla ihop och därmed få bättre kvalitet i bytena.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
 
Många hästar drar gärna iväg efter ett byte, framför allt innan de är helt befästa. Genom att direkt ta in hästen på ett böjt spår efter bytet fångar man upp hästen på ett bra sätt.
Rid in i galopp på en lång diagonal. Om man rider i vänster varv börjar man i vänster galopp. Gör ett byte till höger galopp.
När hästen bytt lägger man direkt en tiometersvolt åt höger. Rid ur volten, räta upp hästen igen och gör ett nytt byte till vänster galopp. Lägg en tiometersvolt åt vänster. Fortsätt tills diagonalen tar slut.
 
Naturlig uppbromsning
Övningen lär hästen att bromsa upp efter bytet utan att den blir spänd i överlinjen. Genom att låta hästen gå in på ett böjt spår arbetar man också lösgörande, samtidigt som volten gör att hästen måste stoppa in bakbenen, aktivera galoppen och därigenom blir starkare.
För ryttaren kan det förenkla att hitta en bra takt att byta i.
 
 
SYFTE
Förhindra att hästen blir lång eller rusar iväg efter bytena. Dessutom hjälper övningen ryttaren att hitta takten, samt att komma till ridning direkt efter ett byte. Den så viktiga galoppkvaliteten förbättras också.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Passar ekipage på medelsvår nivå. Häst och ryttare bör ha kommit en bit med bytesträningen även om bytena inte behöver vara hundraprocentigt befästa.
 
VIKTIGT!
Om du är ovan - ta alltid hjälp av en tränare när hästen ska lära sig att byta galopp. Befästs bytena fel från början kan felet ta mycket lång tid att rätta till.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej
 

Det är inte antalet byten utan kvaliteten som räknas. På skissen syns tre byten på en diagonal, men du behöver absolut inte lägga in så många. Anpassa övningen utifrån vad du känner att du och hästen klarar av för dagen.


denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0