Vässa ökningarna med övergångar i flera steg

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Övergångar som hjälper dig att förbättra dina trav- och galoppökningar

Det spelar ingen roll hur bländande du kan rida en trav- eller galoppökning på tävling om du inte avslutar rörelsen på rätt sätt. En snygg upptagning och övergång mellan mellantrav och arbetstrav kan vara skillnaden mellan en sexa och en åtta i protokollet. Den här enkla men geniala övningen hjälper dig att träna in den perfekta övergången.

Tipstack till: Mårten Nordhall
 
För att få till övergångar mellan exempelvis mellantrav och arbetstrav på ett riktigt bra sätt behöver du ha sådan kontroll att du får tillbaka hästen ögonblickligen, till en trav som nästan är kortare och mer samlad än arbetstrav. Då kommer du nämligen i ett läge där du kan rida framåt i arbetstrav, istället för att sitta med handbromsen i och försöka att få hejd genom hela hörnet och kanske till och med genom kortsidan.
 
Dra ut på övergången
Slutmålet är att upptagningen ska kunna ske i ett enda steg med hjälp av en enda halvhalt, men på träning kan man dra ut på övergången och dela upp den i flera steg.
Ställ ut fyra koner, antingen längst långsidan (se bild) eller längst diagonalen. Mellan kon nummer 1 och 2 rider du mellantrav eller ökad trav. Mellan kon nummer 2 och 3 kommer själva upptagningen. Här är målet att du ska rida i en så kort och samlad trav du kan utan att det blir skritt. Denna trav uppnår du med hjälp av flera små, korta förhållningar. Det får inte bli dragkamp! Tänk gärna lite passagetakt för att få in den rätta känslan.
Mellan kon 3 och 4 rider du framåt i en frisk arbetstrav, en sådan trav du vill komma ut ur hörnet i på tävling. Ingen "handbroms" får vara inkopplad utan hästen ska bjuda men vara lätt i munnen. Den får absolut inte rusa iväg på eget initiativ.
 
Fungerar lika bra i galopp
I början kan det ta några steg innan du får tillbaka hästen till den samlade traven mellan kon 2 och 3. Det gör ingenting, men efterhand kan du börja flytta kon 2 närmare och närmare kon 3 så att ökningen blir längre och upptagningen kortare. Låt dock aldrig de samlade stegen i upptagningen gå förlorade. De behövs för att du ska kunna rida framåt sedan. Övningen går som sagt att rida både i trav och i galopp. I galopp kan du varva mellan att rida arbetsgalopp eller arbetstrav mellan de två sista konerna.
 
Avsluta med tävlingsökning
Rid inte för många vändor utan att ta paus eftersom övningen med längningarna är ansträngande för hästen. Varva gärna med något annat, till exempel att gå in på volterna eller att göra övergångar mellan skritt och trav. Som avslutning kan du prova att rida en tävlingsmässig ökning, med en rejäl men mjuk upptagning så att du kan rida ut ur hörnet i en flott, lätt och balanserad arbetstrav. Njut av vilken skillnad det blivit!

Lämplig för unghästar?
Övningen är bra om du för unghästen tänker länga och korta stegen och inte är så hård på det samlande momentet.

Tips!
Konerna är bra ffa för ryttaren som måste ta beslut.

Denna övning kommer från Hippson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0