Varierad övning med samling och ökningar

Svårighetsgrad: Medel

Varierad övning med samling och ökningar

 

Ökningar är något som många har svårt att få till. Det kräver styrka hos hästen och man kan inte börja vägen mot ökad trav med ökningar över en hel diagonal. I stället är det bättre att träna kortare sträckor och att växla mellan ökningar och samling.

 

Text: Emma Rost
Illustration: Linda Eriksson

Det här är en övning som kombinerar samlande rörelser med korta diagonaler med ökningar. Att leka fram och tillbaka mellan samling och ökning är väldigt stärkande för hästen och gör den dessutom lydig och uppmärksam på ryttaren. I övningen rider man även volter, vilket fungerar lite lösgörande.

Börja exempelvis i höger varv och rid en öppna längs långsidan i trav. Beroende på ekipaget skolningsgrad varieras kravet på samling i öppnan. Räta ut hästen innan hörnet, rid en noggrann hörnpassering och lägg därefter en volt i nästa hörn. Helst ska hästen gå i samlad trav, men orkar den inte rids volten i arbetstrav.
Ur volten rider man en ökning på en kort diagonal till mittenbokstaven på motsatt långsida. Utnyttja det böjda voltspåret och att du har hästen runt innerskänkeln och ladda hästen lite inför ökningen med din innerskänkel. Släpp inte iväg hästen framåt med handen så att den blir lång och tappar bakbenen. Sträva efter en känsla av att framdelen lyfter och att steglängden blir större. Takten i traven ska vara densamma. Eventuellt kan du bredda dina händer något och öppna en "gata" för hästen att komma uppåt och framåt.

Fånga upp hästen i god tid innan långsidan och lägg en ny tiometersvolt i samlad trav. Gå därefter ut på nytt i en kort diagonal och gör en ökning. Fånga upp hästen på nytt och rid en volt med tio meter i diameter i nästa hörn. Rid genom hörnet och gå in en ny öppna på långsidan.

Övningen ska ridas i båda varven. Genom att hela tiden växla framåt och tillbaka får du en häst som är reglerbar. Vill du göra övningen lite svårare kan du göra tempoväxlingar även i öppnan.

Nivå: Lätt A och uppåt


Syfte: Förbättra och öka hästens register i trav så att den klarar mer samling och gör bättre ökningar.

Tänk på: Att inte rida övningen för länge i taget, spelet mellan ökning och samling är jobbigt, inte minst för hästens bakben. Tänk också på att inte ge efter för mycket på tygeln i ökningarna så att hästen i stället för att få upp framdelen och kunna öka tappar balansen och tippar framåt.
I upptagningarna ska du sträva efter att inte minska så mycket för handen utan mer ta tillbaka energin med ditt säte och dina magmuskler.

Lämplig för unghästar?
Nej

 



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0