Travhoppning med inslag av dressyrarbete

Svårighetsgrad: Medel

Träning över grengränserna:
Travhoppning med inslag av dressyr

Markarbete handlar till stor del om att göra hästen lydig och smidig i hoppningen. Ett sätt att åstadkomma just lydighet och smidighet är att ta till dressyrryttarnas favoritövning - skänkelvikningen!

 
Ställ upp två låga koppelräck enligt skissen, det vill säga på var sin sida om medellinjen. Ungefär 2 till 2,2 meter framför hindren placeras varsin travbom. Ett par meter innan travbommarna och cirka 10 meter efter hindren placeras koner som ryttaren ska rida igenom, på en rak linje.
 
Skänkelvik fram till hindren
Börja i trav och vänd in på medellinjen från kortsidan. Skänkelvik sedan fram till något av hindren, rakrikta mellan konerna, hoppa över hindret och låt hästen landa i galopp. Bryt av till trav mellan nästa konpar och skänkelvik sedan tillbaka till medellinjen, för att gå ut på spåret igen mitt på kortsidan. Växla mellan att rida an på båda hindren, men vänd alltid upp från samma kortsida.
 
Lösgör hästen
Övningen är lösgörande för hästen, samt ökar dess lydnad och lyhördhet. Samtidigt får ryttaren träna sig i att koordinera hjälperna, kontrollera bogarna och få hästen helt rak mot hindren.
Vill man kan man byta ut det ena hindret mot ett stigsprång, men tänk på att det inte är hindren som är viktigast i den här övningen utan vad som sker före och efter dem. Att rida en korrekt och noggrann väg i ett balanserat tempo är A och O!
 


SYFTE
Att få en lösgjord och lydig häst som hoppar med förtroende. För ryttarens del är syftet att träna upp förmågan att koordinera hjälperna, samt känslan för rakriktning.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Övningen kräver att både häst och ryttare, med lätthet, kan utföra balanserade skänkelvikningar i trav åt båda hållen.
 
VIKTIGT!
Det vanligaste felet i den här övningen är att ryttaren möter upp för sent med ytterskänkeln efter skänkelvikningen, och att hästen därmed flyter ut mot spåret och inte är rak över hindret. Testa att du när som helst kan rida rakt fram ur skänkelvikningen.
Tänk på din position i travhoppningen, så att du till exempel inte kastar fram överlivet. Genom att själv vara i balans hjälper du hästen.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej

TIPS!
För travbom fram till hinder är avståndet 2,5m. Här kan också ett hinder placeras på medellinjen och att du rider in på diagonalen i skänkelvikning till medellinjen där hindret står, det blir samma övning men med bara ett hinder.
 

Ann Kristin Yngve

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0