Träna tävlingshalter med hjälp av inramining

Svårighetsgrad: Bas

Träna tävlingshalter med hjälp av bommar

Många ryttare som tävlar lätt klass i dressyr har problem med att få hästen att stå still i halterna. Att göra halt är långt ifrån enkelt, hästar är ju flyktdjur som helst vill röra på sig och hålla koll på omgivningen - inte stå stilla på tygeln!

 
Det här är en övning man kan använda sig av vid träning av halter på medellinjen. Till din hjälp med att rama in och bromsa hästen har du vanliga bommar på marken.

Övningen steg för steg
1. Vänd upp på medellinjen, precis som man gör i dressyrprogrammen. Mellan det första bomparet (se skiss) lägger du en åttvolt, så att du har hästen riktigt lösgjord i sidorna inför halten/halterna. Förberedelsen inför en halt är nämligen A och O, är inte hästen loss innan så kommer den inte att bli det i själva halten heller. Tränar du på anridningar i galopp lägger du bara en vanligt volt åt ena hållet mellan bommarna. Att göra en åttvolt med byte blir lite för komplicerat...

2. Lägg ut en bom över spåret strax efter X. Den ramar du sedan in med två infångande bommar på sidorna, så att det blir som en liten fålla att rida in i. Hästen kommer att bromsa in naturligt in mot bommen, vilket gör att du får hjälp med att få stopp vid rätt punkt (precis framför bommen) och med att hästen sedan står kvar när du hälsar.
Att du har bromshjälp framifrån gör också att du kan fortsätta att rida aktivt ända in i halten, utan att sitta och tjuvhålla. Därmed kommer hästen att ställa upp bättre, med benen under sig, i halten. När du ska fram igen rider du bara över bommen.

3. Mellan det sista bomparet lägger du in ytterligare en halt. Här får du ingen bromshjälp, men bommarna hjälper till med inramningen i sidled så att hästen ställer upp sig rakt. De första gångerna kan du bara göra halt och sedan rida fram igen, men när det fungerar kan du även prova att "hälsa på domaren".
 
Variera hela tiden
Hästar lär sig en övning snabbt, så det gäller att variera, annars kommer hästen att börja föregå dig och kanske stå emot för mycket inför halterna. Rid inte alla stationer varje gång, utan rid rakt fram då och då. Någon gång kanske du rider åttvolten men struntar i mittenhalten och gör halt mellan sista bomparet. En annan gång gör du tvärtom. Byt även varv regelbundet och växla mellan skritt, trav och galopp.
 
Anki Yngve

 



SYFTE
Att träna på att göra korrekta "tävlingshalter".

SVÅRIGHETSGRAD
LC och uppåt.
 
VIKTIGT!
• Ge akt på hur hästen reagerar. Står den emot för mycket och blir trög, alternativt backar, är det inte så lämpligt att använda en bom som broms. Träningen måste alltid anpassas efter den individ man sitter på! 
 
• Placera gärna ut bommarna på lite olika ställen vid olika träningstillfällen, så att hästen inte alltid förknippar en viss punkt på ridbanan (till exempel X) med halt.
 
• För ryttarens del är det som alltid viktigt att tänka på vägen, hålla hästen rak på medellinjen och hålla blicken riktad framåt, inte nedåt på hästen eller bommarna.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Ja, men gör volterna så stora det går.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0