Tramp- första steget mot piaff

Svårighetsgrad: Avancerat

Lär dig trampa din häst

Här kommer en karamell för ekipage som kommit lite längre i sin utbildning. Ann Stigberg berättar hur hon "bebistrampar" hästen - ett första steg mot piaff!

Tipstack till: Ann Stigberg
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
- Jag brukar börja "bebistrampa" när hästen är runt fem år, men det beror på när man ridit in den. Om du ridit in en häst normalt, runt treårsåldern - och hästen är med normalt - brukar jag börja vid fem, säger Ann Stigberg, B-tränare i dressyr.
Ann börjar nästan alltid i linor, alltså med tömkörning.
- En och annan häst har jag trampat uppsuttet, det finns de som blir för starka i linor eller som sticker. Man vill inte behöva vara hård i tömmarna när man ska trampa hästen.
För att börja trampa krävs minst två personer, och det gäller oavsett om du tömkör eller rider.
- Man måste ha hjälp, dels att styra ut hästen till spåret om den vänder in, dels med att ge godis. Vi ger godis så fort hästen taktar lite, så fort den visar något som liknar tramp.
Metoden har Ann bland annat lärt sig hos Tinne Vilhelmson Silfvén, som hon tränar för. Hon vill rekommendera alla som inte är mycket rutinerade att ha tränare med de första gångerna de ska trampa sin häst.
- Det gäller att det blir rätt och positivt för hästen från början.
 
Kan alla hästar lära sig att trampa?

- Nästan alla - inte bara de med världens bästa gång. Både piaff och passage finns naturligt hos hästarna, man kan se dem gå i passage när de blåser upp sig i hagen till exempel. Snarare är det tvärtom, ifall gången är lite mer upp och ner är det lättare att börja med bebistrampet. Vissa hästar har så klart mer talang och de sätter sig olika mycket. Alla mina hästar har lärt sig lätt.
 
Vad är det för skillnad på bebistramp och piaff?

- I piaffen har de fått mer styrka, de kan samla sig och vara kvar där. Det tar lång tid att få fram en perfekt piaff. Det är inte många hästar på banan som orkar hålla en perfekt piaff, det ser man om man tittar på svår klass. Bebistramp är bara början, de ska förstå att de ska stanna upp och inte ska skjuta ifrån. De ska inte vara på stället när de är unga, utan hästen ska bjuda framåt. I början har hästen varken styrka eller ork att vara på stället - det här är bara förberedande för piaff.

TIPS!
Kolla in en video (klicka här) där Ann Stigberg trampar femåringen Hercules för tredje gången. Att medhjälparen går bredvid Ann i stället för bredvid hästen beror på att hästen är väldigt godissugen, och bara koncentrerar sig på godis om medhjälparen är för nära.

Gör så här:

 
...om du tömkör:

Skritta längs fyrkantsspåret. Medhjälparen går vid hästens huvud. (I vissa fall, om hästen är en riktig godisgris, kan det vara bättre att medhjälparen går vid den som tömkör.)
Försök samla hästen så att den taktar lite. Gör ett ljud som du bestämt dig för - Ann använder sig av "ssss" som kommando och smackar.
- De lär sig att när det lätet kommer ska de börja takta eller nästan börja trava. De lär sig ordet hur snabbt som helst om de är normalbegåvade. Jag går bakom eller snett bakom beroende på hästen, om den är lugn eller jättehet. Heta hästar är något positivt, de är lätta att få igång, säger Ann.
Så fort hästen taktar, mjukna.
- I början går de iväg, men sedan lär de sig att stanna upp.
Gör därefter halt och ge godis.
Var noga med lättheten i hjälperna, påpekar Ann.
- Det ska vara lätt, lätt, precis som på en häst som går piaff - man drar inte och skänklar en massa. När hästarna taktar upp mjuknar jag av. Den som håller i tömmarna ska ha en piska som han eller hon kan använda på mjukast tänkbara sätt. I luften, eller med lätta pet på bakbenen eller rumpan.
- Var pisken ska användas beror på var hästen behöver ta i, säger Ann.
I början är det lagom att trampa hästen en gång i veckan. Per pass kan det vara lagom att gå runt fem varv, som du då och då trampar under. Ibland kan medhjälparen behöva hålla i hästen där framme, för att hålla den på spåret och för att kunna ge godis. Efter några gånger kan medhjälparen släppa och gå bredvid.
 
...om du rider:

Tränaren går på marken och petar på rumpan eller bakbenen - det beror på hur man vill att hästen ska sätta under sig. Få igång hästen, den ska förstå att den ska takta.
- Jan Brink kliar hästarna på manken, jag använder "sss" och smackning. Bara man har något tecken för att den ska gå in i tramp, säger Ann.
Hon föredrar att börja under en uteritt om du ska trampa uppsuttet, och att där berömma hästen när den taktar.
- Håller man tillbaka lite och har dem runda finns piaffen där hos de flesta hästar.
Handen ska vara lätt, men tyglarna ska inte vara helt lösa.
- När hästen lärt sig trampa gör du bara en balansering, som du gör i vanlig trav. Det gäller att vara lite kvickare och snabbare i handen än vanligt.
Tyglarna ska inte glappa, men hästen får gärna vara rund och sänka sig.
- Så att man inte tänker Grand Prix-form på en sexåring. De ska vara avspända i överlinjen, men att trampa innebär en del spänning. Avspänd spänning, det är det man vill ha, säger Ann.
Skänkeln kan gå lite, lite grann bakåt.
- Men den ska inte vara drivande. Det drivande får medhjälparen på marken ta hand om.
Sitt så stilla som möjligt. Ge hjälpen, ditt speciella kommando.
- Det ska vara som en galoppfattning - inget driv, mer en signal.
Ann säger att om man driver hela tiden i piaffen blir det problem på tävlingsbanan.
- När du ska rida piaff på tävling lägger du till mer drivning, men har du drivit som en tok när den är fem år finns det inget kvar! Då kanske du måste kicka till den med skänkeln och då finns risken att den hoppar iväg.
- Ingen kan banka fram en piaff, hästen måste vara lätt, lätt på hjälperna. Ofta är hästarna känsliga. Man får passa sig så att man inte hackar med sporren i en viss takt, då blir det svårt på banan.


Syfte:
Förbereda hästen för piaff genom att lära den trampjobb.

Svårighetsgrad:

Avancerad. Ha alltid din tränare med de första gångerna!

Tänk på det här:

Att alltid ha medhjälpare och att alltid ha med godis. Göra bara övningen med din tränare, om du inte själv är svårklassryttare.

 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0