Tömkörning för nybörjare

Svårighetsgrad: Bas

Tömkörning för nybörjare

Anders Eriksson, en av Sveriges främsta experter på tömkörning, ger enkla men bra övningar och tips för nybörjaren.

Tipstack till: Anders Eriksson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Många av oss sätter på tömkörningsutrustningen och sedan står vi i mitten av en volt och "kör". Men det är faktiskt inte tömkörning utan dubbellongering, menar tömkörningsexperten Anders Eriksson.
- Visst kan dubbellongering vara lösgörande och bra arbete, men det är lite tråkigt att så många fastnar där. Använd hela ridbanan, säger Anders.
Håll gärna fast vid den här övningen med ridbanans vägar ett tag.
- Det är inget fel att man vill kliva upp en nivå eller göra mer avancerade rörelser, men det får inte bli så att det blir tvångsmässigt, att man blir för ivrig.
Om du får problem, var medveten om att hästen kanske kan protestera genom att slänga ut ett bakben - håll säkerhetsavstånd.
- Om hästen protesterar, fråga dig själv varför. Om du är grön själv, ta absolut hjälp av en instruktör om du får problem.
 
Gör så här:
Börja i skritt. Om du inte är van så är det lämpligt att jobba i skritt för att få in det rätta handlaget. Använd alla ridbanans vägar, se till att gå i båda varven.
När du bestämt dig för en väg eller en figur, försök att följa vägen noggrant.
- Det är jättesvårt att gå rakt fram, var noga med att du kommer till punkten du bestämt dig för. Ibland når man inte punkten på grund av att hästen är oliksidig.
Se upp så att inte tömmarna blir statiska och spända. Ta små förhållningar som måste följas av eftergifter.
- Hästen ska gå med en trevlig kontakt med handen och vara lösgjord, det är grunden, men det är inte alltid så lätt att uppnå. På många hästar fungerar ett bettlöst alternativ bättre, säger Anders.

 

Syfte:
Tömkörning låter hästen jobba utan att den belastas med vikt från ryttaren. Den här övningen ger nybörjaren chans att slippa ifrån "dubbellongeringen" som ofta blir resultatet när mindre vana tömkörare ska motionera sina hästar.
 
Svårighetsgrad:
Lätt. Men du måste behärska tömfattning och tömföring.

Tänk på det här:
Ha ordning på tömmarna och ha ett system! Det säkraste är att tömmarna är öppna bak, men många tycker att det är praktiskt om de sitter ihop. "Det är en diskussionsfråga", säger Anders Eriksson, som dock påminner om att det är viktigt att hålla ett säkerhetsavstånd till hästen.
 
Tips:

Anders Eriksson har gett ut en bok och en dvd om tömkörning. De finns att köpa på www.farmoform.se.

 

 






denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0