Studs på böjt spår ger balans

Svårighetsgrad: Medel

Studs på böjt spår ger balans

Studs på böjt spår ger rytm och en skön känsla när man lyckas - men det är inte alldeles enkelt. Därför gillar hopptränaren Erika Håkansson denna veckas hoppövning.

Tipstack till: Erika Håkansson
Text: Hege Hellström
Ridskiss: Linda Eriksson

Hästarna blir kvicka i benen och uppmärksamma om man hoppar studs på böjda spår. Ryttarna får öva koordination och balans.
- Det går inte att följa med för mycket fram, så det är en bra övning, säger Erika Håkansson, hopptränare.
- Man blir ett med hästen, lär känna den. Och man lär sig vägar bra eftersim man inte kan ligga för långt ut eller in på bommarna.

Gör så här:
Rid fram med noggranna hörnpasseringar för att kolla att hästen är med. Du kommer att behöva det senare... Hästen ska vara observant på hjälperna. Sen kan du sätta igång att hoppa. Det blir som en åtta vilket gör att du kommer på studsen i hörnet i båda varv.

Bygg så här:
För stor häst kan du variera studsavståndet mellan 2,2 meter till 3,2 meter mellan mitten av bommarna. 2,5 meter är ganska normalt. Om du bygger 3,2 meter ska du vara medveten om att det blir ganska klurigt - det är svårt att rida på fram och svänga samtidigt.

Syfte:
Man behöver intre alltid hoppa styuds rakt fram! Hästarna blir kvicka i benen och med på vad som händer när de ska svänga och studsa samtidigt. Ryttaren blir väldigt med och får en behaglig känsla om man hittar rytmen.

Svårighetsgrad:
Om man bara tränar kontinuerligt är det en jättebra övning för alla nivåer.

Tänk på det här:
Gör bra vägar och få hästen observant. Passa sitsen så att du inte följer med för mycket i studsen.

Lämplig för unghästar?
Nej


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0