Som fälttävlan fast inne

Svårighetsgrad: Medel

Bana: Som fälttävlan - fast inne!

Vad ska man göra för att hästen ska vara redo när terrängprovet närmar sig – när det inte går att hoppa ute? Börja med veckans hoppbana som är extra bra för fälttävlanshästar!

Tipstack till: Katarina Svedberg Sahlqvist
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Veckans övning är en klar favorit för fälttävlansbanbyggaren och före detta ridskolechefen Katarina Svedberg Sahlqvist.
- Den har så mycket av fälttävlan i sig, trots att den går att rida inomhus.
Att hoppa "snett" över hinder är vanligt inom fälttävlan. Men det är en bra tidssparare även för banhoppning, säger Katarina. Enligt henne är det faktiskt enkelt att hoppa hinder snett.
- Det är inte svårt vare sig för häst eller ryttare att hoppa snett över hinder - bara hästen är rakställd, annars får den svårt att se avstånd. För ryttare är det faktiskt lättare att hoppa snett, man kan korrigera avsprångspunkten lätt för att komma precis rätt, säger Katarina.
 
Gör så här:
Hoppa igenom banans olika delar innan du hoppar hela banan i en följd.
Börja i trav i vänster varv och hoppa serien på medellinjen. Sväng höger. Fortsätt längs fyrkantspåret, vänd in och hoppa oxer-oxer diagonalt. Vid mitten av kortsidan (C), bryt av till trav. Vänd över medellinjen mellan de två första kryssen i serien och byt varv. Hoppa serien igen och sväng vänster. Fortsätt längs fyrkantspåret, vänd in och hoppa räcke-oxer diagonalt. Vid mitten av kortsidan (C) bryt av till trav. Vänd över medellinjen mellan de två första kryssen i serien och byt varv. Upprepa övningen så många gånger du och hästen orkar.


Syfte:
Öva inför fälttävlan, och då terrängen särskilt. Du övar på att planera och rakställa över hinder som hoppas snett.

Svårighetsgrad:

Medel. Kan varieras med hinderhöjden.

Tänk på det här:
Planera vägen. Ha hästen helt rak över hindren även om du hoppar "snett" - då kommer både du och hästen att få känsla för avsprångspunkten.


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0