Smidigare häst med serpentiner

Svårighetsgrad: Bas | Medel

Supersmidig med serpentiner

En riktigt mångsidig övning bjuder vi på denna vecka. Du får öva på rakriktning och ställning i alla gångarter, plus övergångar.

Tipstack till: Monica Lindberg
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Monica Lindberg, C-tränare i dressyr från Svedala, gillar veckans övning eftersom den är så mångsidig och ger både häst och ryttare mycket.
- Man övar på samarbetet mellan häst och ryttare. Plus att ryttaren måste planera framåt, hästen måste bjuda och man får med ryttarens koordination - och alla gångarter, säger hon.
Det är rakriktning, böjning, övergångar - hela tiden något nytt i övningen, så både hästar och ryttare kan bli lite trötta i huvudet. Glöm inte att bryta av med vila och att rida på fyrkanten ett tag så att det inte blir för mycket traggel på böjt spår.
 
Långt ridhus?
Lägg in två bågar till om du har 60-bana.
 
Gör så här:
 
A
Rid serpentinbågarna. Försök att få dem så jämna som möjligt. Glöm inte att du inte ska rida ut i hörnet när du påbörjat bågen. Rid i skritt och trav. Hästen ska vara rakriktad på rakt spår och böjd på böjt spår.
 
B
På toppen av varje båge, lägg in en volt på ungefär tio meter i diameter. Om du inte får till en bra volt, rid ett varv till. Rakrikta efter volten och ställ om inför nästa serpentinbåge. Skritt och trav.
 
C
Där du rakriktar gör du nu en övergång - rider du serpentinerna i trav, lägg till tre-sex skrittsteg. Kom fram i trav igen och gå över i nästa båge.
Välj om du vill göra volter eller ej, du kan också göra volter i varannan båge.
 
D

När övergångarna fungerar, lägger till halt i stället. Från skritt och trav.
 
E
Innan du börjar jobba i galopp, arbeta i galopp på rakt spår i båda varven. Sedan rider du serpentinbågar i trav, fattar galopp innan du kommer in på böjningen i serpentinen, galopperar igenom en volt och går över till trav på serpentinbågen.
Efter sista bågen, bryt av vid A eller C på kortsidan och gå in i nya serpentinbågar. När du jobbar i galopp kan du göra bågar och volter större om det behövs.
 
Laddad häst?
Lägg in skritt under eller två bågar om hästen blir lite laddad. Glöm inte skrittpauser under passet, och att gå på rakt spår då och då.

 

Syfte:
Koordination mellan hjälperna, att hästen bjuder framåt, att ryttaren planerar vägarna. Ett bättre samarbete!


Svårighetsgrad:
Bas - medel.


Tänk på det här:
Förböj inte. Ha inte för bråttom - och glöm inte halvhalterna. Låt inte hästen rinna iväg. Halvhalter ska komma innan böjning, efter böjning, innan rakriktning. Före och efter varje nytt moment, helt enkelt.

 


 
Skiss A.




Skiss B.


Skiss C.

Skiss D.


Skiss E.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0