Sluta fluffa runt när du tränar

Svårighetsgrad: Medel

Rid utan "fluff" - på träning och tävling

Hör du till dem som har svårt för dressyrprogram? Kanske beror det på att du bara "fluffar runt" i träningen? Den här övningen ger exakthet och bättre hörnpasseringar, något som bör förbättra poängen...

Tipstack till: Monica Lindberg
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
Hörnpasseringar och sidvärts med exakt mål är två saker du får i dagens dressyrövning, som kommer från Monica Lindberg, c-tränare i dressyr.
- Jag gillar att ha koner i hörnen, ofta blir annars hörnpasseringar hela kortsidan, säger Monica.
Lyhördhet i kommunikationen och en förmåga att planera är bonusar som följer med övningen.
- Ryttaren får ett mål med sin ridning, man rider inte bara runt!
 
Gör så här:
 
Vägar? Börja i höger varv. Vänd in och flytta i skänkelvikning mot de två yttre konerna som står vänster om medellinjen. Precis innan konerna, rakrikta, ställ sedan om och flytta sidvärts ut igen. Gå på utsidan av konen i hörnpasseringen.
Nästa långsida ska du sikta på konerna igen, men denna gång ska hästen spåra på en båge i stället för att gå sidvärts.
Efter hörnpasseringen, vänd rätt upp så att du passerar mellan de två innersta konerna. Se till att hästen inte slirar eller slingrar.
 
Bygga? Det kan vara 1-1,5 meter mellan konerna som står på mitten av ridbanan. Sätt konerna som står i hörnen så att ryttaren kan rida runt dem utan att det blir för tvär girning.
 
Gångarter? Du kan jobba i alla tre gångarter. Börja i trav, men lägg in en övergång till skritt när du passerar mellan konerna (alltså när du rakriktar mellan bågarna eller sidvärtsrörelserna).
Variera sedan, du kan göra övergångar och ta olika vägar i olika gångarter. Det kan vara bra att rida en lång rak linje som vänd rätt upp i skritt - det är inte så lätt!
När du vill lägga in galopp kan du till exempel rida "bågen" i galopp; då blir det förvänd galopp ut mot spåret på bågen. Tänk då på att ställa hästen i rörelseriktningen. Även rätt upp kan ridas i galopp, men bryt av innan du ska ut i hörnet och ta sidvärts i trav eller skritt.



Syfte:
Att öva ryttarens sits - här måste man sitta rätt, särskilt om man rider förvänd galopp - och förmåga till planering. Övningen är lösgörande, samt samlande vid övergångar, förvänd galopp och hörnpasseringar.

 

Svårighetsgrad:
Medel. Den förvända galoppen i övningen är "snäll" så den kan göras även på unghästar.

 

Tänk på det här:
Använd hörnpasseringarna, då får du lite mer yta att rida på. Anpassa sidvärtsrörelsen efter häst och ryttare så att du inte ställer för höga krav. Har ekipaget kommit längre kan ni tvära brantare. Var noga med övergångarna. Hästen ska sätta sig i övergångarna och inte krascha med planet!

 


denna övnng kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0