Slalom och bommar ger samspelt ekipage

Svårighetsgrad: Medel

Slalom ger bra kommunikation

Den här övningen är lösgörande för hästen och gör att ekipaget övar spårning.
- Övningen utvecklar tydliga kommunikationer och ryttaren tvingas renodla sina hjälper, säger tränaren E-G Haking.

Tipstack till: E-G Haking

Så här rider du övningen i första skissen
:
Rid i trav i ena varvet. Rid lätt, men sitt inte om i bågarna, det hinner du inte. Gå på mitten av bommarna. Du får ingen bjudning om du överdriver bågarna, och inget tryck framåt eftersom hästen då "viker av sig". Tänk slalomportar!
Skråa inte över heller över bommarna, rid rakt över bommarna på mitten av varje bom. Hästen ska slappna av, trava bommarna och ställa igenom.
På den tomma långsidan kan du variera - rid skänkelvikning, öppna, sluta eller variera mellan att öka och minska, så att hästen inte bara stänger av.
Rid sedan övningen i andra varvet.

Så här rider du övningen i andra skissen:

Lägg till tre bommar till den första skissen. Den mittersta bommen ska vara upplagd på en sockerbit, fast bara på den sida som är in mot bommen.
Övningen gör att hästen måste gå runt innerskänkeln och att ryttaren måste möta med ytterskänkeln så att inte hästen glirder ut på bågen. Hästen måste vara mitt på bommarna, annars blir det för trångt - eller så glider hästen ut.
Du får ytterligare en effekt när du rider dessa bommar; du måste först rida rakt över bommar och sedan på böjt spår över bommar, runt innerskänkeln.
Risken är att hästarna blir lite stressade över bommarnas uppläggning. Dra då ner tempot och bli tydligare i vad du säger till hästen. Alltså tydligare yttertygel, ytterskänkel, och så vidare.
Precis som i övningen innan är det bra att variera övningar på den tomma långsidan.

Avstånd:

*Stöden/konerna ska vara udda till antalet. Nio meter mellan stöden är lagom.
*Mellan bommarna är cirka 1,10 lagom för stor häst. Dra bort 10 centimeter per kategori om du har ponny (D-ponny 1 meter mellan cavaletterna, C-ponny 90 centimeter, och så vidare.)
*Om du ska skritta över bommarna kan du dra ner cirka 20 centimeter mellan bommarna (stor-häst-avståndet blir alltså cirka 90 centimeter).

Anpassa efter en springig häst:

Om du har en springig häst, vänd hästen bara för ytterhjälperna. Hästen kan då vara på gränsen till motställd. Dra ner tempot till skritt för att få hästen att ta ytterhjälperna och kunna vänta på ryttaren.
När hästen väl väntar på dina hjälper i skritten kan du leda med innertygeln (men inte dra!) och trava slalom runt innerskänkeln.

Syfte:
Att få hästen att spåra, kunna forma sig kring innerskänkeln lika bra till höger som till vänster. Bommarna gör att det händer något roligt i övningen för hästen.

Svårighetsgrad:
Lätt. Men även avancerade ryttare har nytta av övningen, för det är lösgörande för hästen och det är en bra övning för att hitta spårning.


Tänk på det här:

Bågarna ska kunna bli lika harmoniska åt båda hållen. Då renodlar du hjälperna. Tänk på att ett ledande tygeltag åt vänster ska gå lika långt åt sidan som när du rider åt vänster. Var tydlig och visa vägen. Tänk på att andra övningen kräver en stor ridbana.

Lämplig för unghästar?
Ja, första övningen. För övning två kan man variera med skritt och trav.


Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

 



Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0