Skänkelvikning över bom tränar koordination

Svårighetsgrad: Medel

Skänkelvikning över bommar tränar hästens och ryttarens koordination

Att skänkelvika över bommar är en bra markarbetsövning både för hopp- och dressyrhästar. Dels tränar det hästens och ryttarens koordination, dels är det en bra övning för att få hästen fokuserad – till exempel inför en hoppträning.

Tipstack till: Richard Davison 

Hur många bommar du väljer att lägga ut och på vilken linje du lägger dem kan varieras efter ridbanans storlek och hästens utbildningsståndpunkt. Men bommarna får inte ligga så tätt att hästen blir stressad eller börjar snubbla över dem.
Rid först övningen i skritt för att hitta linjen. Om tvärningen mellan bommarna är stor kan du behöva räta ut hästen lite över bommen så att den inte snubblar. Men försök ändå att hålla sidvärtslinjen så gott det går, även över bommarna.

Lodrät sits
Sitt i lodrät sits och undvik att se ner på bommen. Titta istället dit du ska! Som alltid vid skänkelvikning ska hästen vara rak i kroppen men något ställd från rörelseriktningen. Det är viktigt att bakdelen inte kommer före, men den får inte heller släpa efter för mycket – då får hästen problem över bommarna. 

Rid i trav
Fortsättningsvis rids skänkelvikningarna i trav. Byt varv ofta och lek gärna lite med takten och tempot – inom ramen för arbetstrav. Men rid aldrig så fort att hästen får svårt att koordinera ihop sina fram- och bakben.
När hästen svarar för dina hjälper, känns mjuk och lydig och kliver över bommarna utan spänning kan du avbryta och göra något annat en stund. Som med alla övningar tjänar det inget till att hålla på så länge att hästen blir uttråkad.

Lämplig för unghästar?
Anpassa genom att rida rakt över bommen. Förslagsvis flytta ett par steg in på diagonalen, rid rakställd över bommen, flytta ett par steg tillbaka till spåret.

 


En variant av övningen.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0