Skaffa en andra växel i galoppen

Svårighetsgrad: Bas

Skapa en andra växel i galoppen

Oavsett om man tävlar hoppning eller dressyr är det en fördel om hästen har reglerbara gångarter. I dressyren ska man kunna visa upp ökade gångarter och här bjuder vi på några tips hur man kan träna hästens galopp.

Att få hästen att orka ändra sin steglängd, både att öka den och minska, utan att tappa takten är ett jobb som tar tid. Man vill inte tappa bärigheten utan hästen ska fortfarande gå i balans. Båda övningarna går att lägga in under ett och samma ridpass.

1. Öka och minska på en stor volt
Använd dig av en av de stora tjugometersvolterna. Lägg hästen i en balanserad arbetsgalopp och begär att hästen ska öka steglängden, men inte takten, ett par steg. Släpp inte iväg hästen utan håll den i samma form och öka trycket från de framåtdrivande hjälperna.
Efter ett par steg samlar du upp hästen igen, försök att använda sätet mer än handen. Upprepa tempoväxlingen, men gör det inte för många steg åt gången.
När hästen känns stark kan du öka antalet steg i den större galoppen tills du kan ligga i en större galopp halva volten och arbetsgalopp den andra halvan.

2. Lägg in ett litet hinder
Ett litet hinder kan vara en hjälp att få hästen att öka steglängden i galoppen. Använd dig av en hög cavaletti eller ett litet kryss som du ställer upp på volten. Rid mot hindret i en kort, samlad galopp och be hästen att få fram i en större galopp efter hindret. Om du kan kortar du upp hästen på nytt i en samlad galopp och rider an direkt mot hindret. Behöver ni lite mer tid på er kan du rida ett varv runt fyrkanten.

Syfte:
Båda övningar syftar till att få hästen att ta större steg i galoppen och skapa en "andra växel".

Nivå:
Passar ekipage från Lätt B och uppåt.

Tänk på:
Försök att inte "handrida" när du tar tillbaka hästen. I stället bör du räta upp dig och "ta tillbaka" kraften i ditt säte.
En anledning till att hästen kan ha svårt att länga ut steget är att ryttaren sitter i bakvikt och därmed hindrar hästens rörelse i ryggen. Tänk också på att vara följsam i ryggen och följa med i hästens rörelser.

Lämplig för unghästar?
Rid lite kortare pass och inte så stora differenser.

 

Emma Rost 



Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0