Sidvärts och övergångar i fokus

Svårighetsgrad: Bas

Skänkelvikning och övergångar på voltspår

Sidvärtsrörelser och övergångar är lösgörande för hästen och ger en lydig och uppmärksam häst. Den här övningen innehåller lite av båda och tränar ryttarens koordination av hjälperna.

Värm upp hästen i alla gångarter och på stora böjda spår innan du börjar själva arbetet. Övningen rids på en av de stora volterna och går att variera och förändra i svårighetsgrad. Börja med att arbeta hästen i arbetstrav på den slutna delen av volten. Gör en övergång till skritt precis innan den öppna delen av volten. Hästen ska gärna "trampa till" lite i övergången och behålla samma takt i steget ner i skritten. Ställ hästen inåt volten och flytta den undan innerskänkeln i en skänkelvikning längs hela den öppna delen. Det är viktigt att framdelen går kvar på voltspåret genom hela övningen. Tvära inte för mycket, hästen ska behålla framåtbjudningen. Tänk på att hästen ska vara rak i kroppen och bara ställd i nacken.

Aktivera inner bak
När du når den slutna delen av volten kommer du fram i arbetstrav igen. Det sista steget i skänkelvikningen ska hjälpa hästen att få det inre bakbenet något mer inunder sig i igångsättningen. Rid genom den slutna delen i trav och upprepa därefter övningen.
Ett bra sätt att byta varv är att flytta hästen i skänkelvikning till mitten av den öppna delen av volten. Där fångar ryttaren upp hästen på yttertygeln, fortsätter att flytta bakdelen och gör därmed en framdelsvändning.

Övergå till galopparbete
När övningen fungerar i skritt och trav är det dags att lägga till galoppen. Fatta galopp någonstans på den slutna delen av volten. Galoppera i en snärtig och kort arbetsgalopp fram till den öppna delen av volten, sakta av till trav, gör en halvhalt, ställ hästen inåt och flytta den åt sidan i arbetstrav. När du når den slutna delen ska det sista steget i skänkelvikningen bli det första steget i den nya galoppen.
Poängen med den här delen av övningen är att få en rundare galopp och en fattning där hästen kan slappna av i sin hals och nacke. Annars är det vanligt att hästen sätter upp huvudet och spänner sig just i fattningen. Skänkelvikningen hjälper hästen att få det inre bakbenet längre inunder kroppen när man fattar galopp. Upprepa övningen.

Använd magmusklerna
Lägg ner lite energi på att få till övergångarna. Försök att inte sakta av bara för tygeln utan räta upp dig, spänn magmusklerna och "sitt till". Målet är att få hästen att korta stegen, men behålla takten in i den nya gångarten och att den ska sätta under sig. Tygelhjälperna ska vara snabba och du vill ha en snabb reaktion tillbaka från hästen. Lyssnar den inte - gör halt.

Vill du göra övningen lite svårare, gör en övergång från galopp till skritt i stället för till trav.

Emma Rost
 

SYFTE
Att få hästen lösgjord och lydig. Skänkelvikningen lösgör och hjälper samtidigt ryttaren att få bättre övergångar till trav, respektive galopp. Ryttaren tränar koordination och snabbhet i sina hjälper. Övergångarna skapar en uppmärksam häst. 

SVÅRIGHETSGRAD
Ekipage från Lätt B och uppåt.

VIKTIGT!
Förböj inte hästen i skänkelvikningen. Den ska vara ställd i nacken och rak i kroppen. Ryttaren ska se upp så att hon eller han inte viker sig i sidan i skänkelvikningen utan sitter rakt över hästens rygg. Flytta inte den sidförande skänkeln alltför långt bak. Låt inte hästen sega sig in i övergångarna, de ska vara kvicka och samlade - ingen dragkamp mellan häst och ryttare.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Ja, om den har kommit en bit, här kan delen för skänkelvikning kortas.


Denna övning kommer från hipson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0