Serpentin på längden hjälper rakriktningen

Svårighetsgrad: Bas

Serpentin "på längden" hjälper rakriktningen

Serpentinbågar över medellinjen är en favoritövning för många ryttare. För omväxlings skull kan man även prova att rida serpentiner parallellt med långsidorna. Förutom att det ger häst och ryttare något nytt att fundera över så är de långa raksträckorna utmärkta att träna rakriktning på.

Gå någon meter innanför spåret och lägg tre bågar som på skissen. Rid i skritt första gången för att hitta vägen. När detta fungerar kan du sedan skritta i själva bågarna (vid kortsidorna) för att därefter komma fram i trav på raksträckorna. Gör en halvhalt i god till innan nästa vändning och sakta sedan av till skritt. I avsaktningen gäller det att hästen bibehåller bakbenen under sig och inte blir för lång i kroppen.
 
Kan vara lite ställd
Om hästen tappar formen eller du känner att du själv tappar kontrollen på raksträckorna kan du ställa den svagt i nacken. Men hästen ska fortfarande röra sig rakt framåt och ska inte vara böjd i kroppen.
Gör ett par halvhalter på raksträckorna för att stämma av att du har hästen med dig. Annars är risken stor att den "ramlar iväg". Halvhalt betyder dock inte samma sak som att bli hängandes i tyglarna!
 
Använd speglarna
På raksträckorna får traven gärna vara relativt frisk, då är det lättare att rida rakt. I lägre tempo är risken större att det blir vingligt.
Om det finns speglar i ridhuset, använd dem för att dubbelkolla att hästen spårar, det vill säga att framhovarna och bakhovarna rör sig på samma linje. Rid serpentinen åt båda hållen så att hästen får ställa och böja sig lika mycket åt vänster som åt höger.
 
Öka svårighetsgraden
Sitter du på en välskolad häst med god balans kan du välja att trava igenom hela ridvägen. Det gäller då att göra en rejäl upptagning innan varje båge och rida igenom bågarna i en ganska samlad trav. Varje båge motsvarar en halv sexmetersvolt vilket kräver mycket balans och styrka av hästen. Om du travar i bågarna - var noga med att hästen spårar och inte sladdar med bakdelen eller skjuter ut bogarna. Får du problem med detta kan du alltid sakta av till skritt.
Det går även att lägga in exempelvis övergångar, tempoväxlingar, skänkelvikningar, öppnor eller slutor på raksträckorna. Det är bara fantasin och ekipagets utbildningsnivå som sätter gränsen. Givetvis går det också att galoppera på raksträckorna och skritta genom bågarna. Inte så lätt som det låter!

Lämplig för unhghästar?
Ja


Ann Kristin Yngve

 


 

SYFTE
Att träna ryttaren på att rida rakt och balanserat utan stöd från staket eller väggar. Tränar också upp känslan för om hästen bjuder lika med båda bakbenen och tar lika mycket stöd på båda tyglarna (det vill säga är rakriktad). Hästen övar upp sin balans och liksidighet.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Kan ridas av och anpassas för ryttare och hästar på alla nivåer.
 

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0