Samla dressyrhästen med hjälp av naturen

Svårighetsgrad: Medel

Samla hästen med hjälp av naturen

Att samla sig är jobbigt för hästen och då är det perfekt att använda sig av naturen som motivationshöjare, menar fälttävlansbanbyggaren Katarina Svedberg Sahlqvist.

Tipstack till: Katarina Svedberg Sahlqvist
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Om man rider ute får man mycket gratis som ryttare. Hästarna mår bra psykiskt av att bli ridna ute och jag tror att de blir mindre sjuka om de får varierat underlag. Och det måste vara tråkigt att bara gå i ridhus, säger fälttävlansbanbyggaren och före detta ridskolechefen Katarina Svedberg Sahlqvist.
Hon använder sig extra gärna av naturen när det är en lite jobbigare övning - som att samla hästen - som gäller.
- Man vill slippa kampen som det kan bli ibland i ridhus. Hästen ska vinkla och kröka haserna mer, utan att ryttaren ska behöva vara så drivande.
När det gäller skänkelvikning rekommenderar Katarina inte att man rider den i backar. Det blir lätt att hästen rinner iväg då, menar hon.
- Skänkelvikning rider jag hellre på plant underlag, mellan träd eller på vägar, säger Katarina.

Före ni startar:
Antingen bör du och hästen kunna öppna och sluta innan ni ger er iväg på denna övning, eller så får ni locka med tränaren ut i naturen.
Leta upp en sluttning med bra underlag. Börja med en enklare variant - det kan vara en kortare men brant sluttning, eller en längre utförslöpa med mindre sluttning. Bara det inte är både brant och långt i början.

Gör så här:
I den backe du hittat, rid sluta uppför och öppna nerför. Arbeta i skritt. I början kan det vara en väldigt "mild" variant av skolorna, känn efter hur mycket böj och tvärning du kan begära.
Håll inte på för länge åt gången, var uppmärksam på tecken på att hästen tycker att det är för jobbigt - som att den lägger sig på i handen.
- Det är viktigt att vara lyhörd på sin häst, om den lägger sig på framåt är det antagligen för mycket, säger Katarina som hellre vill att vi kör många korta repetitioner än få långa.
Om hästen är stark och lutningen inte är för brant kan du testa i trav. Men bara om det går bra att göra övningen i skritt.
 

Syfte:
Att samla hästen med hjälp av naturen. Hålla hög motivationsgrad hos hästen, det är lättare för hästen att göra svåra grejer ute. Hästen blir glad och mer hållbar, olika underlag är stärkande.
 
Svårighetsgrad:
Medel. Men du bör kunna så mycket att du vet hur länge du kan hålla på, eftersom det är jobbigt för hästen. Ta gärna med din instruktör ut, om det går att ordna!
 
Tänk på det här:

Att inte hålla på för länge och att börja i backar som inte är så branta. Hitta ett bra och någorlunda jämnt underlag. Var lyhörd och känn när hästen blir för trött, övningen i sig är krävande (rider du ute blir det ännu mer tryck i övningen än inomhus).

 





denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0