Så kan du träna upp en obalanserad galopp

Svårighetsgrad: Bas

Träna upp en obalanserad galopp
- utan att dra i tyglarna

Med en häst som inte är hundraprocentigt balanserad i galoppen får man ofta problemet att det går fortare och fortare för varje galoppsprång. Hästen försöker helt enkelt att "springa ifatt" sin egen balans. Då är det lätt att bli hängande i tyglarna, något som den här övningen råder bot på.


Grundtanken är enkel, istället för att förhålla när hästen blir framtung och "snabb", så svänger du istället. För att inte ramla måste hästen då bromsa upp och balansera sig på sina bakben. Du tar helt enkelt hjälp av hästens självbevarelsedrift och skonar därmed munnen!
Självklart måste du ge hästen en chans att hitta sin balans, svängarna ska vara förberedda med en halvhalt och får inte bli alltför bryska eller snäva.
 
Halv volt - rakrikta
Tanken är att du, så fort du tappar kontrollen över takten och tempot, lägger en halv volt. Du rider alltså som en halvcirkel, därefter rakriktar du och fortsätter rakt fram igen. Hela tiden är det viktigt att du rider med mjuka händer och utan att sitta med "handbromsen i". Glöm inte eftergifterna!
Det är också viktigt att hästen spårar och är korrekt ställd och böjd på böjt spår. Den får exempelvis inte gå och trycka inåt i halvvolterna. På samma sätt ska den spåra och vara rak på rakt spår.
 
Diameter efter ålder och balans
Hur liten halvcirkeln ska vara beror lite på hästens ålder och utbildningsståndpunkt. På en väldigt ung häst kan det handla om 20 meter i diameter, då lägger du den halva volten från ena långsidan till den andra. På den äldre hästen bör man kunna lägga en halv volt som är tio meter i diameter. Det betyder att du kommer att växla mellan att rida rakt fram på långsidorna och rida rakt fram på medellinjen (se skiss).
 
Svängen bromsar hästen
Troligtvis får du lägga ganska många halvvolter till en början, men efterhand som hästen balanserar upp sig kan du rida längre och längre sträckor på rakt spår. När du svänger ska du inte låta handen verka för mycket bakåt, tanken är att det är själva svängen som bromsar upp hästen, inte en stark hand.
Om det trots allt bär iväg för mycket framåt kan det vara bäst att gå ner till skritt eller till och med att göra halt, för att sedan börja om med övningen igen. Det är viktigt att både du och hästen behåller ert lugn.

Lämplig för unghästar?
Ja


Anki Yngve
 

 


Som vanligt gäller det att träna lika mycket i båda varven.
 
SYFTE
Hjälpa hästen att hitta sin balans i galopp, utan att bli störd av en hård ryttarhand.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Kan varieras, men LB-LA om övningen utförs som på skissen.
 
VIKTIGT!
Lås aldrig handen, alla förhållningar ska följas upp med eftergift. Rid disciplinerat och planera vägen, hästen ska vara böjd på böjt spår och rak på rakt spår.

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0