Så får du upp tempot

Svårighetsgrad: Medel

Få upp tempot!

Alla som är vana vid att hoppa kontrollerat och helt plötsligt ska rida i 300-meterstempo vet hur fort det känns. E-G Haking har en bra övning för snabbare tempo.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
Rytmkänsla och uppfattning om fart och tempo - det är vad du får med veckans övning. Hopptränaren E-G Haking rekommenderar att du har en medhjälpare som kan berätta om du går i fel galopp.
- Att titta ner är lika med döden! Det får inte förekomma. Det är helt uteslutet. Det ska kännas vilken galopp det är. Om man cyklar tittar man inte på tramporna. Om man inte utvecklar känseln lär man sig aldrig, säger E-G Haking som inte är nådig mot den som tittar ner under hans lektioner.
En medhjälpare kan också höja hindret medan du galopperar (inte medan du är i luften alltså), vilket gör att du kan öva på att behålla samma rytm och tempo oavsett hur högt hindret är.
Dessutom kan en medhjälpare ta tid, något som är värdefullt för att du verkligen ska få svart på vitt på hur fort du rider (se nedan).
 
Gör så här:
Första träningstillfället med övningen:

Sikta på hörnbokstäverna men sätt en kon två meter innanför bokstäverna (eller mindre än två meter). Rid en åtta på det lilla hindret som kan vara en planka eller en grind. Fokus ligger på att yttertygeln reglerar längden på galoppsprången. Du ska ha samma längd på galoppsprången hela tiden. Du får mycket rytmkänsla i den här ridningen.
Byt yttertygel i luften och se till att inte hästen genar in. Reglera med innerskänkeln mot yttertygeln. Hästen får inte heller glida ut som en banan. Målet är att rida spikrakt fram. Hitta rytmen omgående.
Rid åttan på låg höjd. Rid lugnt, i mycket kontollerad galopp, minst tio språng.
 
Därefter höjer du hindret 15 centimeter. Rulla ut markbommarna en decimeter. Men fortsätt övningen på exakt samma sätt. Rid fyra varv. Höj ytterligare.
- Konsten är nu att kunna höja undan för undan. Det ska bli samma typ av ridning, ingenting ska ändras. Det ska inte börja gå fortare, du ska ha samma rytmkänsla. Du ska kunna blunda och höra, säger E-G Haking.
Om du hamnar i fel galopp och antingen känner det eller får reda på det av medhjälparen ska du byta galoppen innan hörnet, helst på rakt spår före bokstaven.
 
Andra träningstillfället med övningen:
Börja med högre hinder - sätt upp hindren där det känns bekvämt efter att du gjort framridning och hoppat fram. Rid samma bana, samma väg med koner, men stega avståndet i åttan. Hur många meter är den? Gå in på lathunden för tempon. Säg att banan är 160 meter lång. Titta i lathunden - 160 meter - hur många sekunder ska den ridas på i ett 200-meterstempo? Sedan klockar medhjälparen. Kör åttan åtminstone fyra gånger. Då ser du hur fort du rider.
 
Sen lägger du upp tempot. Målet är att kunna rida i 300-meterstempo exakt på de vägar som är utstakade och ändå kunna hålla precisionen.
Vill du höja svårighetsgraden sätter du dit ett kortsideshinder också. Då blir det fyra hinder på ett varv som är 160 meter. Då ska du kunna hitta tempot.
 
Tips!
På banskisserna brukar det stå hur lång banan är och då kan du kolla hur fort den som vann red. Plus kolla innan hur fort du kommer att tvingas rida. Om du vet hur det känns att rida ett visst tempo är det lättare att lägga sig rätt.
 

Syfte:
Du ska kunna rida på hinder i ett snabbt tempo och ändå rida rätt vägar.
 
Svårighetsgrad:
Att kunna hålla ett jämnt tempo är åtmisntone medelsvår nivå. Men även om du inte lyckas perfekt är det bra för mindre avancerade ryttare. Du kan få känslan.
- Det är lika hög svårighetsgrad att rida vägarna som att komma över det lilla hindret, säger E-G Haking.
 
Tänk på det här:
Rid raka linjer. Håll linjen före och efter hindret, så att du inte tappar och hästen börjar gena.

Lämplig för unghästar?
Nej
 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0