Så får du schvung och energi genom hörnen

Svårighetsgrad: Medel

Få schvung och energi genom hörnen

Ett hörn kräver mer energi än ett rakt spår. För att behålla schvungen och takten genom svängar finns goda tips – som du får av ridläraren Ulf Lind.

Tipstack till: Ulf Lind
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
Något inte alla tänker på är att hörn och svängar "tar" energi. För att komma igenom hörnpasseringen med samma påskjut som på rakt spår måste du ha energi så att det räcker.
Ridläraren Ulf Lind, som gärna pratar takt, energi och påskjut under sina träningar, tipsar om en bra övning som låter ryttaren ge rätt mängd energi både på rakt och på böjt spår.
Viktigast med övningen är att du ska samla hästen i god tid före hörnet.
- Säte och skänkel ska rida gångarten framåt, medan hästen tas ihop fram till hörnet. Sedan ska du kunna mjukna och låta hästen ta med sig energin genom och ur hörnet, förklarar Ulf.
 
Gör så här:
Rid på ett fyrkantsspår. Det går att följa vanliga fyrkanten, men det ger bättre flyt om du avgränsar till ett spår med lika långa sidor, 20 x 20 meter till exempel.
- Det blir en viss rytm när allt sker på samma tid och sträcka, säger Ulf.
För att få in systemet och övningen kan det vara bra att börja i skritt. Sedan kan du rida övningen i både trav och galopp.
- Jobba med schvung och energi, även när du samlar.
 
Övningen kan ridas i en rad kombinationer:
1. Rak häst. Samla i god tid före hörnet med böjd häst och mjukna med böjen kvar när du går in i hörnet, så att båda bak kan bära fram energin. Rid rak häst ur böjen. Börja om igen.
2. Tagen framdel hela vägen. Rid med tagen framdel både på rakt spår och i hörnen. Men mjukna i handen före hörnet. Den här varianten är bra eftersom du kan koncentrera dig på annat än att böja om eller ändra hur hästen går med kroppen.
3. Öppna-tagen framdel. Rid öppna på långsidan. Före hörnet, i god tid, ändrar du till tagen framdel. Det går inte att rida öppna genom hörnet - då sladdar hästen.

 

Syfte
Du ska kunna rida vägen taktmässigt och med bibehållen energi och schvung.
 
Svårighetsgrad
Mellan. Kan varieras från bas till avancerad beroende på vilket alternativ du väljer. Lägg in slutor om du vill ha det svårare! När du mjuknar in i hörnet, påbörja en sluta. Den ska genom en cirkelbåge göras om till tagen framdel före nästa hörn.

Tänk på det här:
Du ska kunna rida takt och väg med inner sittben. Känn att sittbenet kommer ner ordentligt, det ska du göra så länge hästen är böjd. (När du jobbar på rakt spår ska du sitta rakt över hästen.)

 


 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0