Så får du hjälp med bjudningen i öppnan

Svårighetsgrad: Medel

Hjälp med bjudningen i öppnorna

Det här är en tacksam övning eftersom varje delövning "hjälper" efterföljande moment. I första hand är den tänkt att användas för att träna öppna. Öppnorna kan bytas ut mot skänkelvikningar, men då blir övningen lösgörande snarare än samlande.

Rid igenom kortsidan i trav och kom sedan in i öppna på långsidan. Om det känns lättare kan du lägga en relativt liten volt i hörnet för att få till ställningen och böjningen.
Efter ett par meter i öppna rakritar du och rider framåt som på en diagonal över ridbanan. Här får du verkligen ett kvitto på om hästen lyssnar på ytterhjälperna. Flyter den ut så får du förtydliga med skänkel eller spö på yttersidan.

 

Galoppfattning på diagonalen
När du känner att din häst är helt rak och bjuder jämt på båda tyglarna fattar du galopp. Kommer du från vänster varv ska du fatta höger galopp, eftersom du kommer att byta varv innan nästa kortsida.
Förhoppningsvis har du hästen lite i "uppförsbacke" efter öppnan, vilket gör att den kan sätta under sig bättre i fattningen. Det känner du i så fall genom att du får en rund och balanserad galopp redan från första steget!

Trav mitt på kortsidan
Hästen ska vara rak i fattningen och på hela diagonalen. Rid noggrant genom hörnet i galopp och bryt av till trav igen i mitten på kortsidan.
Direkt efter att man har galopperat har man nästan alltid en extra fin trav med mycket schvung och bjudning. Den energin kan du utnyttja när du kommer fram till långsidan och ska rida in i öppna igen, denna gång i andra varvet.

Variera steglängden
Efter ett par varv i övningen brukar man ha fått till ett riktigt fint flyt. Vill du öka svårighetsgraden ytterligare kan du försöka att rida öppnorna med varierande steglängd. Rid någon gång i en lite större trav och någon gång med mer komprimerade steg.
Det är ansträngande för hästen att samla sig, så tänk på att inte göra övningen för många gånger innan du pausar.

Enklare variant
Om du inte vill rida öppnorna i trav, eller om det uppstår problem under ridpassets gång, kan du växla ner hela övningen en gångart. Du skrittar alltså genom öppnan och kommer fram i trav mitt på diagonalen. På så sätt ges både du och hästen mer tid att tänka.

Lämplig för unghästar?
För den gröna unghästen kan övningen göras i skritt och trav.

 

Ann Kristin Yngve


Övningen är upplagd så att du automatiskt rider lika mycket i båda varven.

Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0