Så får du hästen att ta yttertygeln

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Få hästen att ta yttertygeln

När hästen inte tar yttertygeln är det för att den är oliksidig. Men ge inte upp - det finns bra övningar för att få hästen mer liksidig och villig att ta stöd på båda tyglarna!

Tipstack till: Anna Dufva
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

- När hästen inte tar yttertygeln har det att göra med att den inte är rakriktad, det vill säga att den inte spårar, säger dressyrtränaren Anna Dufva.
När man frågar henne om en bra övning för att få bättre stöd på ytter kommer det blixtsnabbt:
- Öka och minska volten är ett bra sätt att få hästen på yttertygeln!
Men Anna Dufva har fler tricks att dela med sig av. Missa inte veckans super-övningar!
 
Gör så här:
 
A. Öka och minska volten
Att öka och minska volten är bra att göra från en 20-metersvolt. Minska successivt inåt. Låt det gärna ta tre till fyra varv innan du är inne på en 10-metersvolt. Var kvar där två till tre varv innan du börjar öka igen. Öka i en svag skänkelvikning undan för innerskänkeln. Här händer det ofta att hästen får lite bråttom ut. Om det händer, försök ta ett extra varv på det spåret du befinner dig på, till exempel 15 meter, innan du fortsätter utåt igen. Denna övning är bra att göra först i skritt och sedan i trav. Många hästar tycker att det här är väldigt jobbigt, så det är viktigt att inte hålla på för länge. Förslagsvis två gånger åt varje håll.
 
B. Förvänd öppna mot vägg
Rid förvänd öppna på långsidan. Det kan låta krångligt, men förvänd öppna är en helt vanlig öppna - bara det att man rider åt "fel" håll. Kom ihåg vilken tygel som fungerar som ytter- och vilken som fungerar som innertygel; om hästen är ställd mot väggen är det tygeln som är mot mitten som är yttertygel.
Hästen får alltså huvudet ut mot väggen, vilket inte betyder att den ska slå i huvudet! Driv med innerskänkeln (men låt skänkeln ligga kvar i sitt läge), mot yttertygeln. Driv in hästen i yttertygeln, helt enkelt.
 
C. Skänkelvikning mot vägg
Rid som i "B" men rid skänkelvikning i stället för förvänd öppna. I skänkelvikning går både fram- och bakben åt sidan, vilket gör övningen mer lösgörande, men samtidit lite tuffare mot hästen. Flytta hästen för innerskänkeln mot väggen.

Syfte:
Att gymnastisera och stärka hästens svaga sida så att den blir mer liksidig.
 
Svårighetsgrad:
A: Lätt
B: LA-Msv
C: LA-Msv
 
Tänk på det här:
Dra inte bak innerskänkeln när du ska göra skänkelvikning!

Lämplig för unghästar?
För unghäst som kommit lite längre, var ffa försiktig med unghästen och håll inte på för länge el långa sträckor, variera med volter.
 


Övning "A", öka och minska volten - toppen för att få hästar att ta yttertygeln.


Övning "B", förvänd öppna mot vägg.


Skänkelvikning mot vägg, övning "C".

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0