Så blir du bättre på att rida förvänd galopp

Svårighetsgrad: Medel

Bli bättre på förvänd galopp

 

När du börjar bli säker på den förvända galoppen är det dags att göra lite svårare vägar. Och vem skulle kunna ge bättre tips än Kyra Kyrklund?

 

Text: Hege Hellström
Tips ur: Dressyr med Kyra av Kyra Kyrklund och Jytte Lemkow, Ica Bokförlag
Illustration: Linda Eriksson


Hippson har tidigare bjudit på bra övningar för ryttare som ska börja med förvänd galopp (övningarna hittar du i länklistan uppe till höger). Den här veckans övningar är lite svårare, och är alltså bra för den som behärskar förvänd galopp på rakt spår och vill komma vidare.
 
Kyra Kyrklund säger så här i sin bok "Dressyr med Kyra":
"Många ryttare fokuserar för mycket på det faktum att hästen ska vara ställd åt galoppsidan, och inte i vändningsriktningen. De överdriver ställningen så att om de till exempel rider höger galopp i vänster varv och skall vända till vänster, så vänder de inte hästen för vänster tygel, utan den hänger helt lös. Däremot "välter" de nästan hästen runt i vändningen med höger tygel, därför att de har den alltför mycket ställd åt höger."
 
När du börjar med förvänd galopp, eller introducerar nya övningar i förvänd galopp, är det bättre att ha en rakställd häst - eller till och med ställa lite åt rörelseriktningen - än att du koncentrerar dig för mycket på att ställa åt galopphållet. Och du ska kunna lätta på tygeln på den sida som hästen är ställd åt.
 
Kyra brukar använda sig av koner för att hästarna ska gå precis där hennes elever vill ha dem. "Genom att noggrant rida mellan eller runt dem skärps hästens uppmärksamhet och precision", skriver Kyra.
 
Enligt henne är det i kontrollen av hästen det ofta brister när man rider förvänd galopp, och då är konerna till bra hjälp.
 
Gör så här:
1A.
Ett bra steg mot förvänd galopp är att rida bågar från rättvänd galopp. Rid mjukt, börja med en liten båge och gör den brantare när du blir säkrare. Ju större båge, desto mer likt är det förvänd galopp, särskilt på väg mot långsidan.
 
1B. För att lära hästen fatta förvänd galopp, följ den största bågen och fatta förvänd galopp där x:et är markerat. Sedan kan du fatta förvänd galopp men göra mindre bågar.
 
2. Rid på fyrkantsspåret i förvänd galopp. Vänd över ridbanan. Räta ut hästen helt. Om det går bra och hästen är i balans, fortsätt i förvänd galopp. Om hästen tappar balans, takt eller smidighet, välj motsatt håll, så att du kommer ut i rättvänd galopp på spåret.
 
3. När hästen är van vid att gå i förvänd galopp kan du göra denna övning. Gå på en stor volt i förvänd galopp. Rid mindre volter i rättvänd galopp ut från den stora volten. Övningen är bra för att kolla att hästen går på det spår som ryttaren vill.  
 
 
Syfte:
Att bli säkrare i den förvända galoppen. Att öva vägar som förekommer i dressyrprogrammen och samtidigt stärka hästen.
 
Svårighetsgrad:
LA - Msv
 
Tänk på det här:
Ställ inte för mycket åt galoppsidan! Sitt mitt över hästen och belasta inre sittbenet lite mer.

Lämplig för unghästar?
Ja, för unghäst som kommit lite längre.
 

Övning 1A.
 

Övning 1B.
 

Övning 2.
 

Övning 3.



Övningarna kommer ur "Dressyr med Kyra".

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0