Rolig hoppövning som tränar lydnaden

Svårighetsgrad: Medel

Rolig hoppövning som tränar lydnaden

Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera olika sätt. Hindren behöver inte vara höga, det handlar snarare om att få en lydig och reglerbar häst.

Tipstack till: Carina Svensson

 

Ställ upp hinder och bommar enligt skisserna. Mellan hindren i serien på långsidan kan det vara 14 meter, det vill säga tre normala galoppsprång. Bommen som ligger på utsidan om oxern på långsidan får inte ligga tätare än att man lätt kan rida mellan hindret och bommen i galopp.

Värm upp ordentligt
Börja med att värma upp i trav och galopp. Ta gärna hjälp av hindren för att få hästen lösgjord, det går till exempel att rida bågar och volter mellan hindren, eller att rida skänkelvikning i ett sicksack-mönster runt hinderserien på långsidan.
I galopparbetet är det viktigt att galoppsprången både går att korta och länga. Du ska kunna lägga in åtminstone två ökningar, med tillhörande upptagningar efteråt, på varje långsida.

Börja hoppa på böjt spår
De allra första sprången kan du ta på böjt spår genom att rida några varv på mittenvolten - över den lilla oxern och de båda bommarna. Försök att hitta ett jämnt och balanserat tempo och gör inte för stor affär av själva hindret. Byt varv efter ett par gånger.

Korta galoppsprång
Därefter kan du rida rakt igenom serien på långsidan två eller tre gånger. Den är egentligen byggd för tre normala galoppsprång, men med låga hinder (60-70 centimeter) kan du i en kort men aktiv galopp rida på fyra. När hästen klarar av att gå på fyra galoppsprång utan att komma för nära något av hindren är det dags för nästa utmaning!

Volt mitt i serien
Nu kan du, ett par gånger, testa att hoppa serien men ta ett varv på mittvolten efter oxern (se skiss nr 1). Här gäller det att hästen verkligen lyssnar på dina hjälper och inte bara "brötar på" framåt.
Ge därefter hästen en rejäl skrittpaus och passa samtidigt på att vända på oxern så att serien hoppas från andra hållet. Hoppa igenom serien någon gång så att hästen får vänja sig vid den nya riktningen innan du höjer hindren (kan ligga på runt en meter).

Hoppning på båge
Den sista övningen går ut på att du rider igenom serien på tre galoppsprång så att hästen får gå i normal tävlingsgalopp. Efter sista koppelräcket rider du an på hindret som ligger på diagonalen och försöker att få hästen att byta galopp över hindret. Galoppera sedan i en mjuk båge, runda bommen och hoppa nästa diagonala hinder (se skiss nr 2). Bryt av till trav efter hörnpasseringen.

Test av att hjälperna fungerar
Här får du ett kvitto på att hjälperna fungerar som de ska, samtidigt som hästen får en mjuk och trevlig resa genom serien och över de efterkommanden hindren. Hoppa inte för många gånger och se till att hästen får en rejäl nervarvning efteråt!

Lämplig för unghästar?
Ja, om den hoppar bana, här kan du dela upp övningen så att den unga hästen inte gör allt samma pass. Håll hindren låga.

Tränaren Linda Edbohm tipsar:
Bygg oxern i mitten på långsidan så att det går att hoppa från båda håll(i texten står det att den ska vändas när man byter håll). Hindren hålls låga(det står i texten) och här fokuserar man på rytm och tempo, långa och korta språng.

 


Skiss nr 1.
 

Skiss nr 2.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0