Rolig hoppövning där flera moment ingår

Svårighetsgrad: Medel

Rolig hoppövning med många moment

Kombinera flera moment och få en övning som tränar lite styrka, lite avståndsbedömning och som dessutom gör hästen lösgjord.

Tipstack till: Helena Persson, Rastaborg
 
Det här är en väldigt bra uppvärmningsövning, som passar alla hästar och ryttare på alla nivåer. Väljer man att bara rida trav- och galoppbommar kan man använda övningen i markarbetet, annars är det en bra hoppövning också. Den passar bäst att rida på en riktigt stor utebana, eftersom övningen är upplagd som ett L och kortsidan helst bör vara minst 40 meter (har du en mindre bana får du anpassa övningen efter det).

Ställ ut en kon
Börja med att ställa ut en kon, en sockerbit eller liknande en bit innanför ena hörnet på ridbanan. Det ska gå att rida på utsidan av konen (mot väggen/staketet) och lägga en volt om cirka 10 meter i diameter runt konen.
På kortsidan, cirka 20 meter från konen, läggs fyra travbommar.  På andra sidan om hörnpasseringen läggs ytterligare fyra travbommar med ungefär samma avstånd.

Börja i trav
Värm först upp hästen innan du sätter igång med övningen. Börja med att trava över bommarna, exempelvis i vänster varv. Håll ett jämnt tempo och en jämn takt, även över travbommarna. Rid gärna lätt. Lägg en volt runt konen i hörnet, anpassa voltens storlek efter hur stark och utbildad hästen är, den kan variera från 8 till 15 meter. Jobba gärna för att minska storleken efter hand.
Se till att hästen är på yttertygeln så att du kommer rakt på nästa serie med travbommar.  Den ska jobba ordentligt i volten och vara ställd och böjd runt innerskänkeln. Slarva inte med det!
När du ridit övningen några gånger och det känns bra med takt och tempo in i bomserierna kan du byta varv och rida samma övning i andra varvet.

Med galoppbommar
När övningen fungerar bra i trav kan du öka avstånden i bomserierna så att bommarna istället blir galoppbommar. Det här är ett bra sätt att träna för att få en jämn och taktfast galopp som sedan gör det enklare att komma rätt på hinder. Försök rida an mot bommarna i en snärtig och aktiv galopp, med samma längd på sprången hela tiden. Om hästen bryter av till trav inne i bomserien, för att den inte kom exakt rätt, är det bara att göra om tills den galopperar över alla bommarna.
Även om den inte kommer precis rätt ska hästen kunna rätta sig själv och arbeta med sin egen galopp för att klara bommarna.
Precis som i traven lägger du en volt runt konen i hörnet. Hästen ska vara framme för innerskänkeln och hålla samma galopp i volten som i anridningarna.

Lägg in hinder
Nu kan du göra det här till en hoppövning. Sätt upp ett litet räcke på kortsidan, det behöver inte vara högre än 50 centimeter och ska ha en markbom. Det ska fortfarande vara cirka 20 meter till konen i hörnet och därefter 20 meter till nästa uppgift. Här kan du lägga först en hög cavaletti som ett litet hjälphinder, därefter ett räcke på studsavstånd, det vill säga cirka tre meter. Efter hindret ligger en galoppbom. Hjälphindret före hjälper hästen att vara lite kvick i benen och bommen efter är ett sätt att få språngkurvan lite bättre, så att den högsta punkten i språnget hamnar mitt över hindret.
Anridning sker i galopp. Målet är återigen att hålla en jämn och snärtig galopp genom hela övningen, med lika stora språng. Lägg fortfarande volten i hörnet.

Lämplig för unghästar?
Framför allt kan övningen göras i trav med lite större volt, prova i galopp och då kan man använda två-tre bommar. Om du även vill prova med hinder, gör andra hindret som första så inte hästen tvekar att hoppa när hindret har bommar både före och bakom.

Tips!
Cavaletti i trav 1,30 m, mellan galoppbommar 3.0-3.25 m, bom till hinder i galopp 3,0 m före och 3,5 m efter.

 
OBS! Tänk på att inte rida övningen för många gånger när du har byggt upp den med hinder.
 

Övningen i trav.
 

Samma övning med galoppbommar.
 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0