Ridövning som finlirar fram en avspänd häst

Svårighetsgrad: Bas

Finlira fram en avspänd häst

Dagens övning ligger i gränslandet mellan markarbete och dressyr. Det fantastiska med övningen är resultatet - avspända, mjuka, lydiga hästar och ryttare med fina hjälper.

Tipstack till: Linda Edbom
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Dagens övning går att kalla dressyr om man bara använder koner, eller markarbete om man lägger in en eller flera bommar på marken. Den går dessutom att variera från busenkel (om du rider i skritt) till supersvår (om du rider i galopp).
Hopptränaren Linda Edbom säger att hon gillar övningen eftersom ryttarna kommer till bättre ridning med dess hjälp.
- När man bara fokuserar på sig själv och vägen, och kopplar bort hästen, stör man inte hästen så mycket och då kommer den till ro. Man finjusterar i stället för att göra så mycket, säger Linda.
Häst och ryttare får fint samspel av den här övningen. Linda tipsar om att man ska tänka att man "rider på is" - att det är halt underlag vilket gör att om man leder för mycket med en tygel eller bankar till hästen så är risken att hästen halkar. Det gäller att småparera så att hästen håller balansen.
- Jag vill att ryttarna ska hitta känsligare ridning, de ska inte sitta i en soffa men det ska bli mer finridning.
 
 
Gör så här:
Ställ ut fyra koner strax utanför en tiometersvolt. Välj om du vill ha noll, en eller flera bommar strax innanför konerna, som hästen då ska kliva över. Om du läger till bommar, tänk på att du inte ska "rida till" eller ändra din ridning till bommen, hästen ska själv klara av uppgiften.
 
Börja i skritt. Du ska rida en rund volt så nära innanför konerna du kan.
- Det viktigaste är att få hästen avspänd och att sitta på båda sittbenen. Du ska komma till ro och bli ett med hästen, säger Linda.
Försök känna hur hästen beter sig i de båda varven, analysera och känn dess starka och svaga sida.

Fortsätt i trav. Om det går bra kan du så småningom arbeta i galopp. Men rid inte mer än ett par varv i taget eftersom volten är så liten!

Syfte:
Att få hästen avspänd i arbete. Eftersom volten är så liten gör spåret att hästen börjar arbeta. På en 20-metersvolt behöver inte hästen sätta under sig lika mycket.

Svårighetsgrad:
Bas. Svårare i trav och ännu svårare i galopp. Extra svår med bommar.

Tänk på det här:
Blicken är jätteviktig, fokusera och ha framförhållning. Se på nästa kon när du är vid en kon. Känn hästen i ridningen med små, små hjälper.



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0