Ridövning med mycket skolor och samling

Svårighetsgrad: Medel

Ridövning med mycket skolor och samling

Det här är en övning som är uppbyggd i flera moment. I början är den lösgörande och samlande, men den stora utmaningen ligger i slutet då hästen verkligen ska sätta under sig och samla sig lite extra.

Tipstack till: Tina Andersson

 

Övningen är jättebra styrketräning för bakbenen och passar bra för ekipage som ligger på Lätt A till Medelsvår nivå i dressyr.

Börja i trav
Den enklare versionen av övningen rids i trav. Rid genom kortsidan i en ganska frisk arbetstrav. Gör en ordentlig hörnpassering och kom ut på långsidan i en öppna. Fortsätt i en öppna längs långsidan i cirka tio meter. Därefter görs en halvhalt, ryttaren sitter om och går in i en sluta mot medellinjen. Var noga med att böja hästen kring den inre skänkeln och att hästen går på framåt.
När man nått medellinjen går man över i en ny öppna mot kortsidan och efter kortsidan fortsätter man i samma varv och upprepar övningen.

Galopp är ännu jobbigare
När övningen fungerar i trav är det dags att rida den i galopp. Många hästar har en tendens att trycka in inre bak i galoppen så var nog med att parera det och att det verkligen blir en korrekt öppna och en korrekt sluta. Bakdelen får inte gå före i slutan!
Den riktiga styrketräningen kommer när man når kortsidan och ska vända ut på spåret igen. Samla galoppen ett par steg innan kortsidan – fortfarande i en öppna – och rid sedan som en kvartspiruett. Använd ytterhjälperna och vänd runt hästen. Hästen ska lätta i fram och sätta sig bak. Den får absolut inte dyka ner i vändningen.

Framåt-nedåt
Det här är en jobbig övning så efter ett par gånger måste man låta hästen söka sig framåt-nedåt lite och sträcka ut ryggen i trav några minuter. Ge den också gärna en paus i skritt på lång tygel. Upprepa heller inte för många gånger.

Lämplig för unghästar?
Nej

 



Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0