Rid tempoväxlingar över cavalettibommar

Svårighetsgrad: Bas

Tempoväxla över cavalettibommar

Det här är en markarbetsövning som går snabbt att bygga upp och som passar lika bra för dressyr- som för hopphästar. Rätt utförd förbättrar den hästens balans och takt, samtidigt som ryttaren tränar upp sin känsla för hjälpgivning och tajming.

Använd hellre upphöjda cavalettis än bommar direkt på marken. Ofta har hästen lite mer respekt för cavalettibommarna, den tvingas vinkla sina ben mer och svävmomentet blir längre.
Placera ut tre till fem cavalettibommar (beroende på hästens och ryttarens utbildningsståndpunkt) på de öppna delarna av stora mittvolten. På ena sidan ska avståndet mellan bommarna vara kort och på den andra sidan långt, så att du rider över dem i olika tempon.
 
Kan ridas i alla gångarter
Övningen kan ridas i skritt, trav och galopp. I skritt är den inte minst bra för en häst som har lite svårt med takten och ibland blir oren i gångarten. Viktigt är då att hästen inte stressar upp sig utan skrittar lugnt genom bomserierna.
I trav blir övningen ännu mer gymnastiserande, hästen får verkligen jobba med sin takt och balans. Dessutom går allt lite snabbare vilket gör att ryttarens koordination sätts på prov.
I galopp testas ryttarens förmåga att reglera hästens galoppsprång. Både hopp- och dressyrhästen måste kunna korta och länga galoppen - utan att ryttaren tvingas använda för stora hjälper.
 
Så gör du:
Hästen ska vara uppvärmd innan du sätter igång. I god tid före den "korta" bomserien gör du en halvhalt och ber hästen om korta, aktiva steg. Tänk nästan lite passage över bommarna. När du tangerar spåret (vid E eller B) gör du en ny halvhalt och släpper fram hästen i en friskare arbetstrav, alternativt mellantrav, och rider över den "långa" bomserien. När du kommer till E eller B gör du en ny halvhalt och återgår till korta, höga (men kvicka!) steg över den "korta" serien.
Rid inte för många varv i rad på volten, utan växla med att rida rakt ut längs med spåret och byt varv regelbundet.

Lämplig för unghästar?
För unghästen kan tre cavaletti räcka, man kan också använda bom, cavaletti, bom.


Anki Yngve
 

EXEMPEL PÅ CAVALETTI-AVSTÅND
Stor häst
   Normalt   Kort    Långt
  Skritt   0,8 m  0,6 m  1 m
 Trav  1,2 m  0,9 m  1,5 m
 Galopp  3 m   2,5 m  3,5 m

 
SYFTE
Hästen: Förbättra lösgjordhet, uppmärksamhet, takt och balans.
Ryttaren: Träna hjälpgivning (inte minst i halvhalter), fokusering och tajming.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Beror helt på i vilken gångart man rider, hur många bommar som används och hur mycket avstånden kortas/längs.
 
VIKTIGT!
Hästen ska känna sig trygg i övningen. Korta eller läng inte så mycket att den blir ängslig, börjar rusa eller snubblar på bommarna. Ryttaren måste hela tiden titta framåt och fokusera på vägen - mitt över bommarna.



denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0