Rappare framben med svår hoppövning

Svårighetsgrad: Avancerat

Rappare framben med svår hoppövning

Lite läskig kan veckans hoppövning kännas, och den är inget för nybörjare. Men för ryttare som kommit upp i klasserna kan den här hoppningen göra underverk - särskilt om din häst är lite "slow" i frambenen.

Tipstack till: Ann Liwing
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson


- Det här är en spännande övning som kan kännas läskig i början och den är definitivt inget för mindre avancerade ekipage. Men för dem som är ute och tävlar mycket kan den göra underverk, ska jag verkligen dela med mig av den här övningen, frågar sig hopptränaren Ann Liwing och skrattar.
Det går att göra övningen lättare genom att inte höja hindren så mycket och genom att korta avståndet.
- Men med avstånden och höjderna jag angett gäller det att accelerera kraftigt och rida rätt in i studsen, det känns skitäckligt, säger Ann Liwing.

Gör så här:
A. Värm gärna upp med framhoppning i en åtta för att få en mjuk och följsam häst.
B. Hoppa studsen, ta fem språng fram till räcket.
C. Nu börjar det roliga - börja på räcket och ta fyra språng fram till studsen. Du måste rida på ordentligt framåt. Försök accelerera så fort som möjligt så att du hellre får ta tillbaka de två sista sprången än att du måste gasa då. Om du måste gasa mot slutet mellan räcke och studs blir hästen flack och obalanserad och får jobbigt att ta sig igenom studsen.

Höjder:
Räcket cirka en meter, första studsen cirka 50 centimeter och sista studsen en meter och uppåt - det går att höja upp mot 1,40 på det bakre hindret. För det avancerade ekipaget, alltså, annars bygger du lägre.

Syfte: Att få en uppmärksam och snabb häst. Extra lämplig till häst som är "slow" i frambenen. Bra för att ryttaren tvingas göra något som kan kännas lite läskigt.

Svårighetsgrad: Avancerad.

Tänk på det här: Lägg markbommar på studshindren av säkerhetsskäl. Hästen kan se studsen som ett enda hinder annars...

Lämplig för unghäst? Nej, då måste du bygga om så att avstånden blir mer normala och så kan du nöja dig med att komma studs-räcke, ta inte andra hållet.



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0