Piruett i flera steg betyder piruett för alla

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Piruetter för alla

En piruett är en svår rörelse som kräver samling. Men Malin Cohlin har en övning i flera steg som gör att många kan ta den till sig. Bland annat har tidsjagande hoppryttare nytta av veckans dressyr!

Tipstack till: Malin Cohlin
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Piruetter är krävande för hästen eftersom det är samling av högsta graden. Så det är inget du ska ge dig på förrän hästen behärskar en hög grad av samling. Men att börja öva delar av piruetter kan du göra mycket tidigare.
- Jag brukar göra kvartspiruetter med mina hoppryttare. De tävlar verkligen inte på medelsvår A-nivå men de har koll på galoppen och då är det bra att kunna göra hästen kvick och vändbar, säger Malin Cohlin, B-tränare i dressyr och ansvarig för unghästutbildningen på Lövsta stuteri. Malin Cohlins egen tränare heter Tinne Vilhelmson Silfvén.
Att göra kvartspiruetter är också att öva in- och utgångar ur piruetten, som är det svåraste med piruetten.
- Att göra en hel piruett är egentligen enklare för hästen vill vända, men börjar man med det är risken stor att hästen bara faller runt. Jag tycker definitivt att man ska börja med delarna. Om inte helpiruetten går bra sedan har man inte förberett sig tillräckligt och då är det bara att gå tillbaka till tidigare övningar, säger Malin Cohlin.

Gör så här:

A.
Gör en fyrkant av ett 20-meters voltspår. Gör en kvarts piruett i varje hörn.
Samla up innan vändningen, forma hästen i innersidan. Vänd för ytterskänkeln. Sitt mitt över hästen men lite tyngre på det inre sittbenet så att du själv vänder med vikten.
När du går ut ur kvartspiruetten ska hästen bjuda rakt fram på rakt spår för innerskänkeln.
- Det blir gärna så att när man väl får dem att göra kvartspiruetten så faller de över innerskänkeln och ramlar vidare.

B. När kvartspiruetterna sitter kan du börja öva halvpiruetter på kort diagonal. Gör vändningen innan X.
- Varför jag övar just så? För att vändningarna ligger där på tävling, säger Malin Cohlin. Var noga med att förbereda ingången till halvpiruett genom att tänka öppna.
Efter halvpiruetten ska du byta galopp, men var du gör det är bäst att variera så att inte hästen börjar byta av sig själv. På tävling ligger bytet antingen vid hörnbokstaven eller mitt på kortsidan. - På träning brukar jag alternera mellan de alternativen och även rida ut i förvänd galopp så att hästen blir lydig och inte förekommer ryttaren. Det är väldigt lätt att hästen blir programmerad och gör det den är van vid i stället för att vänta på hjälpen.

C. Nu är det dags att göra en hel piruett. Du kan öva var som helst men se ut en punkt och håll dig till punkten. Ha en fast linje så att du kommer ut vid rätt punkt, bli kvar på linjen. På skissen visar vi en kort diagonal.
- Helpiruetten brukar inte vara några problem om det fungerat bra i föregående övningar. Om hästen är lydig och aktiv och inte faller över inner är det inte svårt! Snarare lättare eftersom hästen gärna vill runt, säger Malin Cohlin.
Hästen ska sitta på bakbenen och bjuda för båda skänklarna. Faller hästen runt är det bara att gå tillbaka till (A) och (B).
- Håll hästen aktiv. Den ska vara kvick i benen och elektrisk, hästen får inte bli för tungrodd. Fastna inte kvar för länge, det blir för tungt och tråkigt. När hästen vänder lydigt och gör det med brabjudning - gå ur. När hästarna är starka nog kan man vända hela varv och flera varv, säger Malin Cohlin.



Nivå:
Kvartspireutter: Kan göras även på lägre nivå. Mycket nyttigt även för hoppelever eftersom det är bra för att bli kvick i svängarna.
Helpiruetter: Förutsättningen är att hästen går i bakvikt och S:t Georg-form. Msv A. Man kan öva arbetspireutter i Msv men i uppvisningssyfte är det Msv A. I dressyrprogrammen ingår inte helpireutt förrän i Intermediaire.

Syfte:
Att få en högre grad av samling. Att ge hästen styrkejobb. Att öva inför tävling.
– Det här är slutprodukten av allt gymmande, säger Malin Cohlin.
 
Tänk på det här:
Bjudningen och styrkan ska vara klar innan du går in på helpiruett, funkar det inte gå tillbaka till kvarts- och halvpiruetter och gör tidigare övningar (som finns länkade till denna). Om helpiruetten inte funkar kan du lyfta runt hästen – det är för sent då, då är det förberedelserna som inte varit bra nog.

OBS!
Att rida sluta innan en piruett är bara något man gör i övningsstadiet för att öva styrka. När du ska rida piruett på rakt spår ska du förbereda i öppna.


Bilden hör till text "A" här intill.

Bilden hör till text "B" här intill.



Bilden hör till text "C" här intill.

 denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0