Peder Fredricsson tipsar om bra hoppövningar

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Landslagsryttaren Peder Fredricson
delar med sig av nyttiga hoppövningar

Här tipsar landslagsryttaren Peder Fredricson om två övningar som han ofta använder sig av i sin egen träning. Övningarna är relativt avancerade, därför rekommenderar han att man tar det försiktigt i början och höjer svårighetsgraden efter hand.

Tipstack till: Peder Fredricson

Det är lagom med fem eller sex galoppsprång mellan varje hinder. Hindren ska vara oxrar med en utdragen markbom framför. Börja med låga hinder då övningen är avancerad.

Två varianter på samma tema
Antingen kan man hoppa tre hinder på volten eller ta den mer snirkliga vägen. Enda skillnaden är att man måste byta galopp om man väljer den längre vägen.
- Möjligtvis kan hästarna ha en tendens till att vilja ge sig iväg mer om du hoppar hinder utmed diagonalen. Du måste landa och ha hästen i kontroll direkt, säger Peder.

Samma rytm och tempo
Som ryttare måste du se till att du kan rida den väg du tänkt dig och att du försöker hoppa hela banan i samma rytm, balans och tempo. Hästen måste kunna byta galopp på ett bra sätt utan att tappa balans eller förändra vägen.
- Av ryttaren kräver övningarna tajming, dels när man ska byta galopp, dels när det gäller att bedöma hur stor bågen ska vara. Man kan använda bågarna för att anpassa var man kommer på hindret. Försök om det är möjligt att hålla längden i galoppsprånget, menar Peder.

Normal tävlingsgalopp
Övningen kräver att hästen kommer tillbaka, att den väntar, samtidigt som den är framför skänkeln. Man får inte ha för kort galopp. Rid i normal tävlingsgalopp med 3,5-meters galoppsprång (gäller stor häst). Avgörande är att hästen är i balans.
 

BÖRJA SÅ HÄR
Travhoppa över små kryss.
Använd räcken istället för oxrar. När man hoppar över oxrar har hästen en tendens att vilja öka efter landningen vilket gör övningen svårare.
Rid bara övningen på volten till att börja med.

 

Lämplig för unghästar?
Nej


Text & foto: Maria Sällberg

 


Hoppning på volt.
 

Den "snirkliga" vägen

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0