Övningar för både äldre och yngre hopphästar

Svårighetsgrad: Bas

Träningsövningar för såväl yngre som äldre hopphästar

Peder och Lisen Fredricson gör ofta dessa två nyttiga övningar, som är okomplicerade att bygga fram. Ibland används övningarna så ofta att hästarna till och med lär sig dem. Men det behöver inte vara någon nackdel, eftersom hästarna då vet vilka krav som ställs på dem.

Text: Andrea Berlin
Tipstack till: Lisen och Peder Fredricson
 

UNGHÄSTÖVNINGEN
Hästen ska trava in på bommen, hoppa ett mindre räcke och sedan galoppera fram, utan några större hjälper från ryttaren, till ett stigsprång. Hindren kan höjas efter hand och anpassas efter hästens utbildningsnivå. Som utgångspunkt ska man inte hoppa mer än 10 centimeter över hästens tävlingsnivå. Efter några gånger kan räcket bytas ut mot ett stigsprång, för att slutligen bli en oxer.
 
Tips:
• Som uppvärmning är det bra att träna unghästen på cavalettibommar, då känner man hur hästen reagerar på hinder just den dagen. Är den spänd, ta tid på dig och låt den öva tills det blir odramatiskt.
 
• Denna övning är bra om du vill ta reda på hästens teknik och inställning till hinder. Du får också en uppfattning om hur hästen löser uppgifter själv, utan ryttarens påverkan, vilket kan vara bra om du tittar på och provrider hästar inför köp.
 
• Efter sista språnget, tänk på vägen. Försök rida rakt fram och gör en fin avsaktning. Det är viktigt att det inte är hästen som bestämmer var den ska gå efter hindren.
 
• Ju högre hindren blir i serien, desto trängre blir det för hästen. Efter hand får hästen hoppa upp sig mer och blir då kvick i frambenen.
 
• Det är vanligt att hästen tappar balansen eller blir hängande åt något håll i en övning som denna, ryttarens största uppgift blir då att försöka hålla hästen rak.
 
• Glöm inte att berömma direkt om hästen varit duktig, använd rösten och klappa så snart som möjligt. Avsluta övningen när hästen klarat av det bra, håll inte på för länge.

 






STYRKEÖVNING FÖR ÄLDRE HÄSTAR

Styrka, avspändhet och smidighet är bra att träna med den äldre tävlingshästen. I denna övning får ryttaren och hästen träna upp sitt samspel och sin kommunikation. Som uppvärmning kan man använda sig av en upphöjd bom på sockerbitar. Denna ska du hoppa över på en liten åttameters volt, så att hästen redan i språnget är på väg i voltens riktning.
En bra utgångspunkt är att rida två gånger i varje varv. Blir inte de fyra sprången bra, pausa och analysera varför, därefter kan du prova igen. Det är viktigt att inte älta.
 
Tips:
• Blir inte insprånget på sockerbiten bra, styr ifrån hindret och lägg en volt, slösa inte på sprången. Det är viktigt att hästen känns alert när den vänder upp mot hindret. Den ska inte "gräva ner sig" (blir för låg med huvudet) och inte heller bli för het och rusa på.

• Tänk framåt i landningen, börja inte bromsa hästen redan i språnget med hjälp av handen. Det är viktigt att hästen kan sträcka ut och hoppa med sin rätta teknik utan att bli störd. Det ska vara positivt för den att landa.

• Variera ridningen efter sista språnget. Det vill säga gör halt, sakta av, samla galoppen eller gör tempoväxlingar. Hästen bör inte lära sig vad som ska ske efteråt.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0