Övning som tvingar dig att hålla linjen

Svårighetsgrad: Medel

Sicksack-hinder tvingar dig att "hålla linjen"

Det här är en rolig hoppövning som är gymnastiserande för hästen och som tränar ryttaren att se och hålla den tänkta linjen. Målet är att ekipaget ska hitta ett jämnt flyt så att övningen bara "rullar på", det får inte blir orytmiskt eller hackigt.

Bygg upp fem rättuppstående hinder på en sicksack-linje enligt skissen. Hindren behöver inte vara höga och det är viktigt att ridbanan är så pass bred att man får plats att lägga en droppformad volt efter varje språng.

 

Rids i galopp
Om man vill kan man hoppa in sig på något av hindren i trav, annars rids övningen i en balanserad men aktiv arbetsgalopp. Hästen får varken rusa mot hindren eller tappa motorn, i båda fallen kommer rytmen att gå förlorad.

Förbered bytena
Utmaningen med den här övningen är att lyckas hålla sig till linjen. Dessutom måste man, över varje hinder, tydligt visa för hästen att den ska byta galopp.
Rid ett par gånger i ena varvet, låt hästen pusta och låt den sedan hoppa lika många gånger i andra varvet. I den här övningen blir det genast väldigt avslöjande om ryttaren sitter snett eller om hästen drar åt något håll. Då får man problem!

Inte för fort
Det är viktigt att hästen verkligen är i balans i volterna, om den sladdar runt på små, böjda spår blir skaderisken genast större. Rid hellre långsammare om du känner att du inte har kontroll.
Genom att övningen innehåller så många vändningar blir sicksack-hoppningen lösgörande och du kan se fram emot en mjuk och lydig häst i slutet av passet!

Lämplig för unghästar?
Lämpar sig inte för unghästar, då den rids på små volter och det krävs att hästen kan byta galopp.

Tips!
För att göra övningen till mer markarbetsaktig, lägg bommarna på block.

 

Anki Yngve



Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0