Övning som ger koll på hästens innersida

Svårighetsgrad: Medel

Övning för att hitta innersidan

Det här är en lite annorlunda ridövning som syftar till att få riktigt bra koll på hästens innersida. Den kräver lite av ryttaren och ska inte ridas på egen hand om man känner sig osäker eftersom det är lätt hänt att hästen hamnar på bogarna om man gör fel.

Tipstack till: Tina Andersson 
 
Övningen går ut på att hitta hästens innersida och för att rida den krävs det att man köper teorin bakom, som skiljer sig något från det många av oss är skolade i - nämligen att rida med inner skänkel ut mot ytterhanden. Här ska man i stället rida för inner skänkel och inner hand, medan ytterhjälperna är stilla och tysta tills att hästen har släppt till genom kroppen.
Det kräver också att man kan känna skillnad mellan när hästen bär sig själv på ett ändamålsenligt sätt och när den har hamnat i framvikt och går på bogarna. Känner du dig osäker, gör övningen under överinseende av din tränare eller instruktör.

Aktivera inner bak
Välj en av de stora volterna och börja i skritt. Minska ner voltens storlek så att du rider på en volt som är max 15 meter i diameter och helst inte mer än 10 meter i diameter. Ställ hästen inåt och aktivera inner bak med din innerskänkel. Hästen ska följa innertygeln och vända runt på den lilla volten utan att skjuta ut ytterbogen. Gör den det måste du aktivera inner bak ännu mer med innerskänkeln, tills hästen faktiskt kliver framför och under med inner bak. Handen visar vägen. Om hästen inte tar igenom ställningen kan man ta ett ledande tygeltag, men sträva efter att så snart som möjligt ha handen i normal position.
Knip inte med inner knä. Ytterhjälperna ska vara tysta, låt ytterskänkeln hänga och var noga med att inte störa hästen med yttertygeln. Den måste få plats att böja sig.

Lägg vikten utåt
Genom att lägga intill knäet och överskänkeln och lägga vikten i sadeln något utåt ökar du upp storleken på volten ett halvt varv. Lossa därefter knäet igen och öppna upp för hästen att röra sig inåt. Lägg vikten något inåt igen och vrid axlarna i rörelseriktningen. Nu ska hästen minska volten igen. Var hela tiden noga med ställningen inåt och att aktivera inner bakben.

Tysta ytterhjälper
Driv upp hästen i trav och rid samma övning. Fortfarande ska ytterhjälperna vara "tysta". Om hästen faller framåt och ner på bogarna är det inner bakben som måste aktiveras.
När övningen fungerar i skritt och trav kan du prova att rida den även i galopp.

Noga med vikten
Nästa steg blir en form av skänkelvikning, där hästen kan vara något böjd i kroppen jämfört med hur den är i en tävlingsmässig skänkelvikning. Börja med att lägga en volt vid A. Volten ska vara cirka tio meter i diameter och ska ridas på samma sätt som tidigare, för innerhjälperna. Här måste man vara noga med sin vikt, eftersom den tillsammans med handen visar vägen. När du kommer ur volten siktar du på bokstaven E om du rider i höger varv och B om du rider i vänster varv. Lägg till överskänkeln och knäet, vikta dig aningen utåt och vrid om axlarna något så att de är riktade i rörelseriktningen. Hästen ska nu gå i en skänkelvikning ut mot långsidan. När du når långsidan vänder du över ridbanan genom att öppna upp inner knä och vikta om dig. Hästen ska följa dina innerhjälper.

Möt upp med ytter
När du känner att du fått koll på innersidan och inte minst inner bakben kan du försiktigt på volten börja möta upp med ytter tygel och ytterskänkeln. Slut om med ytterskänkeln och erbjud hästen ett mjukt stöd på yttertygel. Det är viktigt att du inte direkt fastnar i ytterhanden utan att det är just ett mjukt stöd. Målet är att hästen ska bjuda lika mycket på båda tyglarna.

Emma Rost
 

SYFTE
Hitta innersidan och få hästen eftergiven samtidigt som bakbenen kommer igång.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Ekipage på LA-MSV nivå.

VIKTIGT!
Om hästen inte är framme för innerskänkeln kommer den garanterat att stupa framåt och hamna på bogarna. Den får gärna gå i en låg och rund form, men den måste bära sig själv. Känner du dig osäker på om du hittar rätt känsla, rid inte övningen på egen hand utan bara under överinseende av en tränare.
Det kan vara svårt och kännas ovant att släppa efter på yttertygeln och inte rida med stöd på den, men det är viktigt att yttersidan "lämnas ifred" eftersom tanken är att hästen ska hitta sin egen balans.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej
   

denna övning kommer från hippson

Kommentarer
Postat av: Angelica

Hjälp mig i kampen om chipshyllan!



Klicka på länken---> http://mysmatchen.se/bidrag/gazpacho-flavor



2011-03-17 @ 16:30:09
URL: http://angelicanorrgarden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0