Övning som ger kläm på hörnpasseringarna

Svårighetsgrad: Bas

Övning som ger kläm på hörnpasseringarna

Har du körkort så vet du att man i kurvor bör ha tagit ner farten så mycket innan svängen att man kan gasa i själva kurvan. Samma sak gäller faktiskt när du rider och den här övningen hjälper dig att få kläm på tekniken!

 
Varje hörnpassering är ett gyllene tillfälle att ställa och böja igenom hästens kropp ordentligt. En väl utförd hörnpassering förbättrar balansen och ju mer böjd hästen är i kroppen desto mer måste den samla sig.
När den går ur hörnet och ska bli rak igen är det viktigt för hästen att du inte hänger kvar i tyglarna. Då får den nämligen svårt att trampa inunder och skjuta ifrån med sina bakben och får inte heller utrymme att höja framdelen.   

Rid inte för fort in
Påbörjar du hörnpasseringen obalanserat eller i ett för högt tempo kommer hästen inte att kunna samla sig, böja sig och spåra genom hörnet. Det blir som att köra bil för fort in i en kurva, du kommer tvingas att bromsa dig igenom svängen.
Lägg istället upp varje hörnpassering som när du kör bil, gör en rejäl upptagning/halvhalt innan så att hästen kommer igenom hörnet i balans och du kan gasa ut. Det ska vara lite "här kommer vi"-känsla när du rider ut på långsidan, men för att kunna rida framåt måste hästen först ha kommit tillbaka ordentligt i hörnet.

Avsaktning innan hörnet
Den här övningen hjälper dig att hitta tekniken och tajmingen. Rid i trav på ett kvadratiskt spår där alla långsidor är ungefär 20 meter långa. I god tid före varje hörn saktar du av till skritt, skrittar på kort tygel genom hörnet och sätter igång i trav igen när du är på väg ut ur hörnpasseringen. Tappa inte ytterskänkeln, den säkerställer att hästen är böjd och därmed samlad genom att inte tillåta bakdelen att ramla ut. Traven på långsidan ska vara frisk och framåt, släpp handbromsen helt!

Byt avsaktning mot halvhalt
Upprepa ridningen på detta sätt, i båda varven, tills det känns harmoniskt och hästen är med på noterna. Genom att sakta av har du lärt den att den ska vänta och samla upp sig något inför hörnen, vilket är till mycket god hjälp när du nu byter ut avsaktningarna mot halvhalter. Rid på samma kvadrat som tidigare, gör en rejäl halvhalt före hörnet (var noggrann med att den verkligen går igenom!), rid genom hörnet med korta steg och gasa ut.

Ta med dig känslan
Förhoppningsvis ger den här lilla övningen dig en aha-upplevelse om hur hörnpasseringarna kan användas för att balansera upp hästen. Övningen går även att rida i skritt med halt innan hörnet eller i galopp med samlad trav genom hörnen.
När du fått den rätta känslan kan du försöka att ha den med dig när du rider längst med det vanliga fyrkantsspåret, till exempel på tävling. Så småningom kommer du att kunna göra mycket mindre halvhalter, använda lättare hjälper och på så sätt få ett fint flyt i hörnpasseringarna. Lycka till!

Lämplig för unghästar?
Ja

Tips
Här kan det vara lättare om man ställer ut koner som markerar hörnen så att man kan planera och precisera.


Anki Yngve
  

 


 
 
SYFTE
Att hjälpa ryttaren att balansera upp hästen och rida korrekta hörnpasseringar.

SVÅRIGHETSGRAD
LB och uppåt.

VIKTIGT!
Om hästen fortsätter att sladda genom hörnet har den inte tagit halvhalten. Gör halt om den inte lyssnar. Ytterskänkeln håller bakdelen på plats genom hörnet så håll den intill hästen. 
 

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0