Övning som förflyttar över vikt på bakdelen

Svårighetsgrad: Medel

Få över mer av hästens vikt till bakdelen

Målet med dressyrträningen är att få hästen att bära mer av sin vikt på bakbenen, att flytta tyngdpunkten en aning, för att på så sätt avlasta frambenen. Den här övningen hjälper till att få över mer vikt bakåt, utan att för den skull behöva ta för mycket i hästens mun.

Tipstack till: Tina Andersson 
 
Övningen går ut på att få hästen mer samlad utan att man försöker pressa ihop den mellan hand och skänkel. Den extra samlingen kommer i och med att man gör halt och ryggar ur en sluta. Hästen måste sätta sig lite extra i halten och ryggningen förstärker det.

Volt kan förbättra slutan
Rid i arbetstrav, vänd upp från A eller C, rid en halvt igenom i sluta. Kommer du i höger varv blir det höger sluta, i vänster varv vänster sluta. Om du känner att du inte riktigt lyckas komma åt hästen och få den eftergiven i innersidan kan du lägga en volt och därefter fortsätta slutan.
När du når långsidan, räta ut hästen och gör halt. Gå omedelbart in i en ryggning. Rygga cirka tre-fyra steg och kom därefter fram i trav. Upprepa övningen vid nästa kortsida.

Målet är att få hästen att "sätta sig"
Det är viktigt att hästen är rak i halten och att den ställer upp korrekt och på tygeln. Hästen ska kliva rakt bakåt i ryggningen och den får inte bli överilad. Bli inte hängande i tygeln. Poängen med övningen är att du inte ska ha så mycket i handen. Försök att göra halt mer för sätet än för tygeln. Efter ett par gånger kommer hästen veta att den ska göra halt när den når långsidan och automatiskt "sätta sig" lite extra.

Galopp gör det svårare
När det fungerar i trav kan du öka på svårighetsgraden något genom att ur ryggningen i stället komma fram i galopp. Galoppera ett par steg längs långsidan och sakta av till trav innan hörnpasseringen för att kunna börja om övningen.

Emma Rost
 


SYFTE
Att balansera upp hästen och få den mer samlad.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Ekipage på medelsvår nivå.

VIKTIGT!
Hästen ska vara rak i halten och rygga rakt bakåt.
Den får inte vara förböjd i slutan.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej

Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0