Övning som förbereder inför galoppiruett

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Förbered för galoppiruett

Ett riktigt gympass för hästen - det är veckans dressyrövning. Alla kan testa övningen som går att variera från ganska lätt till en regelrätt piruett.

Tipstack till: Malin Cohlin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson
 
- Det här är som att gå på gym för hästen, övningen är riktigt bra för att stärka bakdelen, säger Malin Cohlin. Hon är B-tränare i dressyr och ansvarig för unghästutbildningen på Lövsta stuteri - och hennes egen tränare heter Tinne Vilhelmson Silfvén.
Den här veckan bjuder Malin Cohlin på en övning som förbereder hästen och ryttaren för galoppiruett - den högsta graden av samling i galopp. Men även mindre rutinerade ekipage kan testa övningen, fast med en större volt.
- Kan man göra öppna och sluta kan man absolut testa övningen, säger Malin Cohlin.
För att lyckas krävs att hästen bjuder framåt ordentligt. Det kan man hjälpa hästen med genom att inte traggla för länge, då blir det både tråkigt och jobbigt för hästens muskler.
- Om hästen blir seg är det bara att avbryta och gå ut och tempoväxla. Antingen går du ut på rakt spår och rider rejält framåt eller så kan du gasa bara några steg rakt fram och sedan gå tillbaka till övningen.
Det gäller att ha kvicka hjälper och att inte bli klämmig.
- Ju högre svårighetsgrad du ska rida, desto viktigare är det att hästen är elektrisk för hjälperna. Den ska "rysa till" när du använder hjälperna, säger Malin Cohlin.
 
Gör så här:
Rid på en 20-metersvolt. Rid med tagen bakdel och minska. Hur mycket du ska minska beror på utbildningsnivån. Börja gärna med att minska till en 15-metersvolt för att kolla att allt funkar.
När du är på den mindre volten, gå över i öppna.
- Det gör att hästen blir kvar undan innerskänkeln mot yttertygeln och att den inte börjar falla över innerskänkeln, förklarar Malin Cohlin.
När hästen går bra i öppna, gå över i sluta igen.
Ligg inte kvar på den mindre volten för länge. Lagom kan vara att göra två öppnor och två slutor och sedan avbryta och gå ut på rakt spår och öka.
Om hästen känns seg, avbryt antingen genom att gå ut ur volten helt och öka, eller genom att rida några steg rakt fram och sedan gå tillbaka till skolorna.
När hästen blir starkare kan du minska volten rejält.


TIPS!
Det är bra om du innan du börjar med den här övningen har gjort "trappövningen" som Malin Cohlin tipsat om tidigare. Den hittar du här! 
 
Syfte:
Att stärka hästen och få den kvick. På lång sikt får du hästen stark nog att klara en riktig piruett.
 
Svårighetsgrad:
Från LA. Man kan börja med övningen på en lägre nivå, men då på en större volt. Hästen måste vara stark nog att bära sig i bakvikt. Elever kan börja med övningen ganska tidigt i sin utbildning om de har hästar som är starka nog.
 
Tänk på det här:
Förböj inte hästen. Få med ytterbogen runt. A och O är bjudningen. För att kunna göra en piruett måste hästen gå för egen maskin och inte lägga av bak. Håll hästen kvick och aktiv, om hästen blir seg är det bara att avbryta och gå ut och tempoväxla.
 
OBS!
Att rida sluta innan en piruett är bara något man gör i övningsstadiet för att öva styrka. När du ska rida piruett på rakt spår ska du förbereda i öppna.
 



denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0